Anmeldelse

Vi sikrer Danmark - når katastofen rammer / Fra attentat til massedrab

100 år med terrorisme og terrorbekæmpelse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogen beskriver en række katastrofer som for eksempel fyrværkeriulykken ved Kolding, olieudslippet i Grønsund og branden på færgen Scandinavian Star.

Med udgangspunkt i ovennævnte og andre voldsomme hændelser, der er indtruffet i Danmark i de seneste år, gennemgår "Vi sikrer Danmark - når katastrofen rammer", hvordan myndighedernes rednings- og oprydningsindsats foregår. Bogen beskriver redningsopgaver til lands, til vands og i luften samt lokalt, regionalt og nationalt. Under beskrivelserne af især stormfloden i Løgstør og eksplosionen i Seest bliver det klart, at velkendte beredskabsplaner med fornuftige ansvars- og opgavefordelinger gjorde, at omfanget af ødelæggelserne kunne begrænses.

Bogen viser, at en vellykket redningsindsats i mange tilfælde står og falder med de forskellige myndigheders vilje og evne til at arbejde sammen, når presset er størst.

Der er tale om en meget informativ bog skrevet i et letlæseligt sprog, og den kan være meget brugbar i en undervisningssituation om katastrofer. Kan fint anvendes fra 6. klasse.

I bogen "Fra attentat til massedrab - 100 år med terrorisme og terrorbekæmpelse" rejser Esben Mønster-Kjær spørgsmålet om, hvorvidt den moderne terrorisme kan besejres.

Udviklingen fra den moderne terrorismes opståen i 1800-tallet, hvor terrorhandlingerne mest gik ud over statsoverhoveder, og frem til nutidens terrorisme, hvor massedrab og ekstreme ødelæggelser er hovedsigtet, beskrives med adskillige eksempler.

Afslutningsvis behandles krigen mod terror og de omfattende aktive såvel som passive foranstaltninger, der skal forhindre terroren eller afbøde dens virkninger.

Bogen er velskrevet og har mange gode illustrationer, der gør den meget anvendelig som en del af materialet til undervisningen i et emne om terror i samfundsfag og/eller historie fra 8. klasse.