Anmeldelse Pædagogik
0   198

Mapper som pædagogisk redskab

Perspektiver og erfaringer

Fakta<p>ISBN: 87-7955-313-3</p><br /><p>Oversætter: Ib Høy Hansen</p><br /><p>339 kroner, 369 sider</p><br /><p>Forlag: Forlaget Klim</p>

Kært barn har mange navne: portefølje, portefolio og portfolio - ja hvorfor ikke bare kalde det mapper som nordmændene?

Artiklen fortsætter under banneret

Med vanlig vid fører Olga Dysthe med flere læseren ind i, hvordan mapper kan bruges som evalueringsredskab. Siden 1993-loven har folkeskolen løbende skullet evaluere undervisningen og den enkelte elevs udbytte. Mange steder har denne evaluering været uden egentlig dokumentation, og ofte er den blevet videreformidlet mundtligt. Dysthe og hendes medskribenter opridser forskellige perspektiver på mappevurdering og særligt det, at denne evalueringsform vægter både proces og produkt.

Ny læringskultur fordrer alternative evalueringsformer, hvis den skal udvikle sig. Dysthe peger på følgende karakteristiske træk for nye måder at evaluere på: Hvor for eksempel test og prøver foregår i en løsrevet situation, kan mappeevaluering foregå i autentiske sammenhænge. Mappeevaluering har et bredere læringsaspekt, da det kan rumme mangfoldige kilder indsamlet over et længere tidsrum. Dertil kommer, at der kan fokuseres på såvel sociale som affektive læringsmål og et bredere syn på intelligens. Med mappeevaluering bliver den evaluerede i højere grad subjekt frem for objekt.

Bogens mange praksiseksempler er hentet fra uddannelser for voksne, alligevel er der stor inspiration at hente i alle de overvejelser over, hvad evaluering fremmer, og hvordan det kan gøres i praksis.

Hidtil har portfolio i folkeskolen vundet størst udbredelse i indskolingen og på mellemtrinnet. Denne bog giver gode argumenter for og ideer til at fortsætte og videreudvikle arbejdet med mappeevaluering i folkeskolens ældste klasser også.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ