Anmeldelse

Vikingefærd

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De fleste kender sikkert historien om vikingernes bosættelser i Grønland og deres videre udforskning og kortvarige bosættelser på det amerikanske kontinent.

Her følger vi den 12-årige dreng Helge, der sammen med en flok mænd sejler ud fra Brattalid i Grønland hos Erik den Røde i det ukendte farvand mod vest. Flokken af mænd, som sejlede ud fra Grønland, havde alle en blakket fortid, flere var dømt fredløse på grund af mord, en mangler flere fingre, og Helge havde natlige mareridt efter et overfald på hans familie, et overfald, han som den eneste selv overlevede. Alle om bord på vikingeskibet er desuden styret af en udlængsel og lyst til at udforske det ukendte.

I det nye land følger man mændenes arbejde med etablering af bosættelse og de dagligdags aktiviteter, men også mødet med skrællingerne, som de indfødte (indianerne) blev kaldt. Et møde, som resulterede i, at nybyggerne senere måtte flygte fra det nye land igen.

Ind imellem historien om Helge og mændene får læseren på en række "faktasider" oplysninger om vikingernes skibe, hvordan de navigerede, vikingernes tro, straf, huse, redskaber, byer, vikingerne i Grønland og New Foundland (Amerika). Oplysninger, som supplerer og underbygger den fiktive fortælling om Helge.

Bogen afsluttes med en kort litteraturliste over nyere bøger og videoer om emnet, beregnet for elever og lærere, samt tre forslag til museumsbesøg med vikingerne som tema. Sidstnævnte liste er dog noget mangelfuld, idet vikingemuseet i eksempelvis hverken Ribe, Moesgaard eller Lindholm Høje nævnes.

Bogen giver et personligt indtryk af, hvordan vikingerne kan have tænkt, og hvad der drev dem mod nye og ukendte steder. Hvordan det var at være om bord på et vikingeskib på togt og det barske liv som udsat i samfundet. Derfor kan bogen om vikingernes færd mod det nye land Vinland godt have sin plads på skolens bibliotek som et bidrag til forståelsen af vikingernes udlængsel og eventyrlyst.