Anmeldelse

Estland / Litauen / Tjekkiet

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forlaget Flachs har udsendt tre bøger, som man med rette kan kalde et glimrende indlæg i "den europæiske globalisering". Jeg vil endda driste mig til at sige, at bøgerne er aldeles velegnede som introduktion til et projektarbejde omkring de nye EU-lande.

Muligheden for god integration i et europæisk samarbejde synes at være til stede, når man blandt andet om Estland læser, at "Den Syngende Revolution" i 1988 havde samlet 100.000 mennesker, der havde et ønske om at blive selvstændige - dette skal sammenholdes med, at der af Estlands 1,3 millioner mennesker kun er 68 procent estere; derudover er der 26 procent russere, og resten er ukrainere, hviderussere, finner, letter, polakker, tyskere og litauere.

For Estlands og Litauens vedkommende har der i de sidste ti år været tale om en styrkelse af de internationale forbindelser blandt andet med FN, EU, Unesco, Verdenshandelsorganisationen og Nato.

For alle tre bøgers vedkommende gennemgås landenes forandring i den erhvervsmæssige infrastruktur: markedsøkonomien, anvendelsen af a-kraft og de efterhånden kendte miljøproblemer.

Bøgerne om Estland, Litauen og Tjekkiet har samme struktur med de samme kapitler. Kapitlerne giver et godt og grundigt, men også ganske overskueligt indblik i det enkelte lands forhold, nemlig Historie, Landet, Byerne, Folket og kulturen, Uddannelse, Mad, Transport, Økonomien, Naturen og Ordliste og stikord. Som et lille pift i læsningen af de faktuelle oplysninger er teksten garneret med små anekdoter og opskrifter på mad.