Anmeldelse Dansk
0   231

Dansk Litteraturs Historie bind 4

1920-1960

Fakta<p>Forfatter: Birgitte Hesselaa, Lasse Horne Kjældgaard, Søren Schou og Jógvan Isaksen</p><br /><p>498 kroner, 624 sider</p><br /><p>I subskription 398 kroner, i alt 1.990 kroner</p><br /><p>Serie: Dansk Litteraturs Historie</p><br /><p>Forlag: Gyldendal</p>

Spændvidden i årstal skal tages med forbehold, for i litteraturen opstår ingenting på dato. Heldigvis rækker indledningen tilbage til årene før Første Verdenskrig for at fortælle om de strømninger i samfundet og kunsten, der fik forfatterne til at skrive på nye måder. Danmark var stadig overvejende et landbrugssamfund, men de fremadstormende digtere var holdt op med at beskrive bøgeskove og bondens antrit bag ploven.

Artiklen fortsætter under banneret

Emil Bønnelycke skrev om lysreklamer og cykelpiger, Broby-Johansen om aborter, Hans Kirk om de undertrykte, og Tom Kristensen gik på druk. Og skrev om det, som bekendt. Men værket er ikke en simpel opsamling af skrøner og anekdoter, forfatterne sættes ind i deres tid og kædes sammen - hvem der dannede tidsskriftsredaktion med hvem, udfærdigede programskrifter sammen og mod hinanden, og hvordan deres værker blev modtaget. Alt sat i ramme af øvrige kulturelle og politiske strømninger.

De mest kendte får altid de længste historier, også her. Men sympatisk at man omtaler små, men gode forfatterskaber som Hulda Lütken, Tove Meyer og Bodil Bech. Og den herlige Storm P., som nok levede af sine underfundige dagbladstegninger og vagabondhistorier, men som også skrev en avantgardistisk ballet, der blev opført på Det Kongelige Teater. Ganske få gange, så var den pebet ud!

Ny historisk forskning om besættelsestiden har givet stof til revurdering af de såkaldte sabotørromaner - den nationale selvforståelse af perioden har ændret sig en del. Et kapitel behandler den modpol, der i mange år blev tiet ihjel: De forfattere, der havde lovprist nazismen, og som blev indklaget til forfatterforeningens såkaldte æresret.

Der er grund til at glæde sig, til de øvrige bind udkommer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.269 andre er allerede tilmeldt