Anmeldelse

Salt

- fra atom til oplevelse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

600.000 ton salt til æg og glatte landeveje. Det er, hvad horsten ved Mariager ganske imponerende yder om året. Og således er der interessante og vigtige aspekter ved salt på de forskellige naturfagsområder, som gør det til et rigtig godt tema.

Bogen er disponeret således, at den kan anvendes i en såvel tværfaglig som enkeltfaglig undervisning i overbygningen.

Kemidelen kommer først. Vi skal en snes sider ind i bogen, før afsnittene "Saltsydning" og "Hvorfor Læsø" dukker op. Saltsydning fandt i længst forsvundet tid sted på Læsø. Saltvand opvarmedes til 85 grader og fordampede, til saltkoncentrationen var 27 procent, hvor saltkrystallerne begyndte at udfældes.

Inden disse specielle afsnit er indholdet almen kemi med gennemgang af atomer, periodisk system, bindinger, opløsning med mere.

Et eksempel på en af de opgaver, som afslutter hvert kapitel, lyder således: Hvor mange ladninger har aluminium på ionform?

Grundigt beskrevne, i hovedsagen velkendte forsøg efterfølger ligeledes hvert kapitel.

Geografidelen handler især om saltudvinding fra salthorste, havet og saltsletter.

"Celler og salt" er overskriften på et vellykket kapitel, hvor cellens opbygning og funktion kædes sammen med biokemiske processer, som involverer salt. På makroplanet kommer vi her ind på fisk i saltvand.

Blandt de biologiske forsøg kan nævnes undersøgelse af hastigheden af nerveimpulser.