Anmeldelse Biologi
0   242

Salt

- fra atom til oplevelse

Fakta<p>Forfatter: Gunnar Søgaard Jensen</p><br /><p>ISBN: 87-990975-0-8</p><br /><p>160,25 kroner, 72 sider</p><br /><p>Forlag: Savanna.dk - telefon 7550 6802</p>

Artiklen fortsætter under banneret

600.000 ton salt til æg og glatte landeveje. Det er, hvad horsten ved Mariager ganske imponerende yder om året. Og således er der interessante og vigtige aspekter ved salt på de forskellige naturfagsområder, som gør det til et rigtig godt tema.

Bogen er disponeret således, at den kan anvendes i en såvel tværfaglig som enkeltfaglig undervisning i overbygningen.

Kemidelen kommer først. Vi skal en snes sider ind i bogen, før afsnittene "Saltsydning" og "Hvorfor Læsø" dukker op. Saltsydning fandt i længst forsvundet tid sted på Læsø. Saltvand opvarmedes til 85 grader og fordampede, til saltkoncentrationen var 27 procent, hvor saltkrystallerne begyndte at udfældes.

Inden disse specielle afsnit er indholdet almen kemi med gennemgang af atomer, periodisk system, bindinger, opløsning med mere.

Et eksempel på en af de opgaver, som afslutter hvert kapitel, lyder således: Hvor mange ladninger har aluminium på ionform?

Grundigt beskrevne, i hovedsagen velkendte forsøg efterfølger ligeledes hvert kapitel.

Geografidelen handler især om saltudvinding fra salthorste, havet og saltsletter.

"Celler og salt" er overskriften på et vellykket kapitel, hvor cellens opbygning og funktion kædes sammen med biokemiske processer, som involverer salt. På makroplanet kommer vi her ind på fisk i saltvand.

Blandt de biologiske forsøg kan nævnes undersøgelse af hastigheden af nerveimpulser.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.406 andre er allerede tilmeldt