Anmeldelse Specialundervisning
0   349

Sådan lå landet

3 noveller om livet på landet i 1800-tallet

Fakta<p>Forfatter: Henrik Pontoppidan</p><br /><p>ISBN: 87-7607-222-3</p><br /><p>Bearbejdet af Kirsten Kirch </p><br /><p>Indtalt af Morten Thunbo </p><br /><p>Bog: 47 sider, 102,50 kroner </p><br /><p>Lydbog: 86 minutter, 237,50 kroner</p><br /><p>Serie: Lette klassikere</p><br /><p>Forlag: Special-pædagogisk Forlag</p>

Sidste udgivelse i serien "Lette klassikere" er tre socialrealistiske noveller af Henrik Pontoppidan.

Artiklen fortsætter under banneret

Novellerne "Ane-Mette" og "Hans og Trine" blev oprindelig trykt i "Fra Hytterne" i 1887. "Bondeidyl" udkom i "Landsbybilleder" i 1883.

Bogen indledes med et forord om Henrik Pontoppidan på én side.

Novellerne handler om livet på landet i slutningen af attenhundredetallet.

"Ane-Mette" fortæller om en mor, der begraver sit døde barn på ny, da barnets gravsted sløjfes for at give plads til et barn fra en velhavende bondefamilie.

"Bondeidyl" handler om tjenestefolkenes hårde vilkår under arbejdet for de rige bønder. Hårdt slid var hverdagen, og seksuelle overgreb var ikke ualmindelige. Ved det årlige høstgilde mødes bønder og småfolk til en fest i landsbyen.

"Hans og Trine" handler om to unge, der er glade for hinanden. Hans' mor er dog ikke tilfreds med partiet, da Trine er fattig. Hans svigter sin gravide kæreste, der efterlader barnet hos sin mor og rejser til København, hvor hun får arbejde som tjenestepige. Da sønnen i huset gør hende gravid, modtager hun en større sum penge og vender tilbage som den rigeste pige i landsbyen. Hans bliver igen interesseret i hende, men Trine gifter sig med en anden.

Novellerne er indtalt som lydbog i moderat tempo. Indtalingen er god.

Kirsten Kirchs bearbejdning er vellykket. Historierne virker stærkt - også i dag. De er beregnet til læsesvage unge og voksne. De vil være velegnede til ældre tosprogede med gode danskkundskaber.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.068 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
407 andre er allerede tilmeldt