Anmeldelse

Billedordbog

- dansk

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

2.200 ord er noteret op i to rækker per side med en farvelagt tegning til hvert ord. Så vidt jeg kan se, er alle opslagsord substantiver. Lillefinger, lim, lind, line, lineal, linedanser, linje, liter, livrem og loft danner en af rækkerne.

Jeg kan forestille mig, at forfatteren udelukkende har valgt substantiver, fordi de lader sig tegne på en rimelig entydig måde, og måske også fordi skolebegyndere fortrinsvis beskæftiger sig med konkrete ting. Antagelig vil det øge brugsværdien, idet eleverne vil synes, det er sjovt at gå på jagt, også selvom de egentlig ikke leder efter et ord, men som en leg undervejs i deres læseopdagelse. Ved hjælp af elementær staveteknik og tegning i kombination kan det lade sig gøre for en seks-syvårig at læse en lang række ord.

Inden for specialundervisning og undervisning af tosprogede kan bogen bruges af eleven selvstændigt, og det kan især være nyttigt i den første tid, hvor manglen på et fælles sprog kan gøre det til en svær proces at lære nye ord.

Bogen er overskueligt sat op med tydelige tegninger, der på den anden side ikke er så spændende, at de vil blive den rene underholdning. Dagligdagens ord er valgt, idet der er anlagt et multikulturelt kriterium for udvælgelsen, så nyere ord som mobiltelefon, monster, moske og milkshake er med. Til nogle af tegningerne er kendte figurer hentet ind, idet Aladdins lampe viser en ånd, og Den lille Havfrue og H.C. Andersen illustrerer ordet eventyr. Her kræver det kulturel kompetence at afkode ordet, hvis ikke læsefærdigheden er i top. Det er imidlertid ikke så galt, at eleven må have fat i læreren, hvis disse komplekse begreber skal forklares.

De sidste tre sider er anderledes, idet repræsentative tal står skrevet med bogstaver ved siden af tallet, og der findes en side med farvernes navne. Sidste side består af alfabetet med stort og lille bogstav og en tegning til bogstavet.

Bogen er solidt udført og vil holde til mange børns flittige brug. Billedordbogen kan absolut anbefales.