Debat

LO svarer Peter Hess-Nielsen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Peter Hess-Nielsen tager i et debatindlæg i Folkeskolen nummer 12, »Jeg spørger LO«, udgangspunkt i, at jeg skulle mene, at test i sig selv styrker elevernes kundskaber. Test i sig selv hjælper naturligvis ikke, men omvendt viser erfaringen også, at alene at tilføre yderligere resurser heller ikke øger udbyttet for LO-medlemmernes børn.

LO mener, at det er et alvorligt problem, når så mange unge forlader folkeskolen uden at kunne læse, skrive og regne på helt grundlæggende niveau. Og jeg tror lige præcis, som Peter Hess skriver, at mange lærere faktisk er klar over, at der er elever, der bliver opgivet tidligt i skoleforløbet. Det har den enkelte lærer ofte ikke følt at kunne gøre noget ved. Test skal være med til at dokumentere behov for en styrket indsats, og det behov for dokumentation er der, før eleverne forlader folkeskolen.

Hans henvisning til, at måske endnu flere skulle have været til specialundervisning, er jeg ikke specielt begejstret for. Omfanget af specialundervisningen er vokset meget, mens elevernes evner til at læse samlet set ikke ser ud til at være blevet bedre. Det er en fordel for alle, at vi med test vil kunne se, om der er noget, der virker bedre end andet i læseundervisningen. Også selvom det betyder, at lærere skal blive bedre til at lære af hinanden.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Men hvorfor diskutere, som om den danske folkeskoles gode sider forsvinder, fordi man indfører ti test over et skoleforløb - hvorfor ikke diskutere, hvad der konkret skal til, for at vore børn lærer at læse? Hvorfor ikke diskutere, hvordan forældrene bliver bedre i stand til at støtte læseundervisningen?

Og så vil vi da meget gerne høre forslag til, hvordan erhvervsskolerne bliver bedre. Det er nemlig ikke et tabu for os at diskutere.