Mere trygt hos bedstemor

Sebentile og Sakhile flyttede hjem til deres bedstemor, da deres storebror døde

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Det er bedre at bo hos bedstemor end at bo alene. Hun kan sende os af sted efter ting, hun lader os lege med vores venner, og så kan vi komme hjem igen. Vi har også vand og brænde meget tættere på her«, fortæller søstrene Sebentile og Sakhile Shabangu på 12 og ti år.

Pigerne flyttede ind til deres bedstemor, Maritha Shabangu, i 2005, efter at deres 14-årige bror var død. Han var syg længe, og pigerne har passet ham, transporteret ham til hospitalet flere gange og taget hånd om deres hjem. Deres far døde i 2002 og deres mor året efter - begge døde af aids.

Det var svært for pigerne at slippe deres eget hjem, fordi de var så selvstændige, men nu nyder de trygheden hos bedstemor. Deres 12-årige kusine bor der også.

Da deres storebror døde, besluttede lokalsamfundets ledere sammen med Unicef, at pigerne skulle flytte. Det var ikke længere trygt for dem at bo alene.

»Det er godt ikke at sove alene mere«, siger Sakhile. Begge piger er glade for at gå i skole, og på vejen hjem køber de brød.

Khetho Dlamini fra Unicef besøger pigerne en gang om måneden. Det er ham, der har sørget for, at pigerne nu kan få brød. På et tidspunkt fandt han ud af, at de ikke var i skole, fordi de var sultne.

Det område, de bor i, er hårdt ramt af tørke, og de må gå en halv time efter vand. Det giver problemer med at dyrke jorden. Men bedstemor og de tre piger arbejder i markerne med at dyrke majs og bønner, og efter fire års tørke er der endelig kommet noget regn i år.

Sakhile går i 3. klasse, og hendes bedste fag er siswati, sproget i Swaziland. Sebentile går i 6. klasse og kan lide de fleste fag - fra engelsk og matematik til naturfag og socialfag.

»Her lærer vi om at være teenagere, om hvordan man bliver gravid og om os selv. At vi er smukke«, siger Sebentile med et genert smil.

Hun fortæller, at bedstemor samler marula-frugter og laver marula-bryg, som hun kan bytte sig til tjenester for hos naboerne.

Maritha Shabangu er også glad for at have børnebørnene hos sig. Det betyder, at hun har nogle at tale med og nogle, der kan løbe ærinder. Det nyder hun.