Anmeldelse

Hovedsporet

Dansk literaturs historie

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Romantikerdigteren Christian Winther leverede konfirmationsgaver til den danske ungdom helt op til omkring 1960. Det var formodentlig, fordi hverken de glade givere eller konfirmandernes forældre nogensinde havde læst "Hjortens Flugt", for man behøver ikke at være den store symbolanalytiker for at få erotikken til at løbe ud af siderne. Det skulle de bare have vidst, de unge mennesker, før de brugte den ulæste bog til at justere balancen på en benløs kommode.

Denne litteraturhistories forfattere leverer livlige og inspirerende analyser af romantikerne og mange andre. De kan bruges af dansklærerne, men de minder også om, at den gode litteratur med de mange fortolkningslag kræver en kompetent formidling af lærere, der er godt inde i deres stof og åbne for, at teksterne til eleverne rummer mere end en rutinemæssig vanefortolkning.

Forfatterne erkender, at de ikke kan omtale alle forfattere og værker. Titlen henviser derfor til deres ambition om at føre læserne igennem de vigtigste. Det er selvfølgelig lidt kanonagtigt, men det er blevet en rigtig god bog, hvis synspunkter og udvalg man kan bruge til at blive lidt klogere på den danske litteraturs hovedværker. Inspirerende er den, og den hører afgjort hjemme i skolens håndbogssamling.

Billedudvalget skal også have ros. Det fylder kun en mindre del af bogens sider, men gengiver fine og typiske udtryk for andre dele af kulturlivet i de periodisk inddelte kapitler.

Powered by Labrador CMS