Debat

Kristendomsfaget skal afskaffes

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den nuværende mediestorm om nogle tegninger bør så absolut ikke være anledning til, at der laves noget om eller ændres noget i faget kristendomskundskab. Det ville være en demokratisk katastrofe, hvis en unødig provokation af Jyllands-Posten skal danne grundlag for en seriøs revidering af et fag i den danske folkeskole.

Derimod ville det give mere mening, hvis vi fik en seriøs debat om fagets berettigelse i skolen.

Jeg mener ikke, faget hører hjemme i folkeskolen. Religioner er tankekonstruktioner på linje med eventyrene om Harry Potter. Og jeg har svært ved at forstå, hvorfor en bestemt metafysisk tilgang til tilværelsen skal fylde et helt fag. Jeg vil vove den påstand, at Olsen Banden, Anders And og the Beatles har betydet mere for vores værdisæt end kristendommen - og de tre kulturelle institutioner har ikke deres eget fag i skolen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Der er hverken historisk belæg for eller logik i, at den danske folkeskole har et selvstændigt fag, hvis kerne er et personligt anliggende (og metafysisk). At der skulle være nogle specielt danske (eller europæiske) værdier, der hviler på et kristent grundlag, er ganske enkelt en meget grov forenkling af historien. Danske værdier - hvis man da ellers kan tale om sådanne - hviler i lige så høj (og mindre) grad på træk fra islam, buddhisme, populærkultur, kunst.

Dansk, samfundsfag og historie bør fremover være de fag, hvor der arbejdes med de religiøse elementer i tilværelsen.

Ud over at kristendomskundskab skal fjernes fra skemaet, så skal der også gøres op med konfirmationsforberedelse i skoletiden. Det skal foregå efter skoletid. At det ligger i skoletiden, er med til at legitimere kristendommen, og det er yderst betænkeligt.

Spørgsmålet om konfirmation bør ene og alene være et anliggende mellem den unge, forældrene og præsten.