Et tabu-emne

Mellem 4.000 og 7.000 børn har aktuelt en far eller mor i fængsel. Kun sjældent får lærerne kendskab til, at en elev er berørt af en fængselsdom

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærere og pædagoger skal blive mere bevidste om konsekvenserne af en fængsling for den fængledes børn.

Sådan står der i en rapport, som Kriminalforsorgen udgav sidste år.

Men rapporten gør også opmærksom på, at ikke alle lærere har mulighed for at vide, at de har et barn til en indsat i klassen.

»I den første periode, hvor faren bliver varetægtsfængslet, og hvor der foregår undersøgelser, er der ingen, der ved det. En del mødre vælger at kontakte skolen, mens andre holder det skjult«, siger seniorforsker ved Socialforskningsinstituttet, mag.art. Else Christensen. Hun er forfatter til bogen »Forældre i fængsel - en undersøgelse af børns og forældres erfaringer«, som en del af Kriminalforsorgens rapport bygger på.

Rapporten viser, at forældrene ofte ikke fortæller børnene, hvad der sker. At politiet fokuserer på lovovertrædelsen og ikke tager særlige hensyn til børnene i forbindelse med eksempelvis en anholdelse. At Kriminalforsorgen ikke taler om børnene med den anholdte før efter nogle dage. Og at lærere og pædagoger ofte ikke ved, at en mor eller far er fængslet, og, hvis de ved det, ikke taler med barnet om det.

Barnet skal respekteres

»Læreren har en vigtig rolle med at gøre det menneskeligt for barnet. Læreren skal give barnet følelsen af, at der kan tales om det. At barnet bliver respekteret«, siger Else Christensen.

Undersøgelserne viser, at det er meget tabuiseret at have en mor eller far i fængsel. Else Christensen mener, at man godt kan sammenligne det at have en far eller mor i fængsel med tabet af en forælder på grund af skilsmisse eller dødsfald. Og at skolerne derfor godt kan bruge deres sorgplaner i forbindelse med en anholdelse af en forælder.

»For de fleste børn er det en belastning. Det kan påvirke koncentrationen. Det kan være svært at få læst lektier. Barnet kan blive trist«.

Hun gør opmærksom på, at børn reagerer meget forskelligt.

»Hvis det er en forælder, de har levet sammen med, rammer det hårdt. Især hvis fængslingen betyder, at resten af familien må flytte, fordi økonomien ikke hænger sammen mere«.

Rapporten fra Kriminalforsorgen kan findes på www.crimprev.dk

mbt@dlf.org

Få børn tilmeldt samtalegrupper

Dansk Røde Kors har kun én samtalegruppe for børn med mor eller far i fængsel. Tidligere var der to i København, men den ene er lukket, fordi der ikke var børn nok. Røde Kors har også forsøgt at starte en gruppe i Midt- og Vestjylland, men her var heller ikke nok børn, der meldte sig. Gruppen i København består af seks børn. De mødes en gang om måneden, hvor de hygger sammen, laver mad, snakker med jævnaldrende i samme situation. De giver råd til hinanden og udveksler erfaringer.

Møderne ledes af to Røde Kors-frivillige med en relevant faglig uddannelse. Det koster ikke noget at deltage i en samtalegruppe, og transportudgifterne dækkes af Røde Kors.

Læs mere om samtalegrupper på Dansk Røde Kors' hjemmeside: www.drk.dk. Man kan kontakte projektleder Lill Wulff Dansk Røde Kors på mail: liw@drk.dk