Debat
0   171

Velkommen til kvalitetsrapporten

I en analyse af det brede folkeskoleforlig skriver DLF om den kommunale kvalitetsrapport: »Hele forslaget kan ses som udtryk for en stor mistillid til kommunerne og de enkelte skoler«.

Spørgsmålet er, om det efterhånden ikke er rimeligt, at der bliver taget lidt mere hånd i hanke med de kommunale skolevæsener. Det har alt for længe været muligt for kommunerne at udarbejde floromvundne hensigtserklæringer og politisk korrekte floskler til beskrivelse af de kommunale skolevæsener uden samtidig at stille de nødvendige resurser til rådighed. Jeg finder det helt på sin plads, at det præciseres, at ansvaret for folkeskolen ligger hos kommunerne. Samtidig understreges det, at skolens (og dermed lærerens) ansvar ikke kan ses løsrevet fra det kommunale ansvar, og det er vel ganske fornuftigt?

Artiklen fortsætter under banneret

Videre hedder det: ». kvalitetsrapporten skal udarbejdes, så det er muligt at sammenligne skoler og kommuner«. Og det er ifølge DLF ikke godt.

Hvorfor er det en katastrofe at sammenligne skoler og kommuner? Der er faktisk forskel på Gentofte og Hvidebæk Kommuner - og den forskel eksisterer, uanset om man sammenligner de to kommuner eller ej. Drejer det sig om at lade, som om Gentofte og Hvidebæk er et fedt? Og hvad skulle der være opnået ved at hylle sig i den vildfarelse? Der er stor forskel på at være lærer i en kommune, hvor en elev »koster« 65.000 kroner om året, og i en kommune, hvor en elev »koster« 45.000 kroner om året - og det kunne vel være interessant at diskutere?

Svar

Det fremgår klart af lovforslaget, at resultaterne af de nye nationale test vil være en hjørnesten i de nye kvalitetsrapporter. Med kravet om at rapporterne kan sammenlignes, vil der derfor ske en sammenligning (rangordning?) af skolerne med udgangspunkt i testene, og testene bliver dermed meget styrende for skolens virksomhed.

Danmarks Lærerforening har ikke spor mod øget kommunal tilsyn med skolerne. Vi har selv udarbejdet et forslag til kvalitetssystem, der øger og styrker tilsynet, som det også fremgår af min kommentar i rubrikken »DLF mener« i denne uge.

Anders Bondo Christensen, formand for DLF


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ