Anmeldelse

Tjek på fysik/kemi

Kopimappe til fysik/kemi 7.-9. klasse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Pisa, skriftlig eksamen og løbende evaluering kalder på et materiale som denne opgavesamling i fysik/kemi inklusive astronomi. Opgaverne går især på paratviden og deduktion inden for de teoretiske dele af faget, mens de ikke nærmer sig de holdningsprægede og samfundsrelaterede sider.

De ikke mindre end 141 opgavesider behandler hver sit emne og indledes med en tekst på et par linjer, som i fællesskab med elevernes viden ruster dem til at besvare opgaverne. Det er ganske imponerende, så mange opgavetyper forfatteren har på sit repertoire. Multiple-choice, graftegning og -aflæsning, beregninger, linjeføringer, krydsord og udfyldning af teksthuller blot for at nævne nogle.

En typisk middelsvær opgave viser en graf over en bils bevægelse, og et af spørgsmålene lyder: Hvad er farten af bilen de første tre sekunder?

Og endnu et par eksempler: Når farten af en bil tredobles, bliver bilens kinetiske energi så tre-, seks- eller nidoblet?

Et kvadratnet er udfyldt med tilsyneladende tilfældige bogstaver. Men i tilfældigheden er der i virkeligheden skjult navnene på seks grundstoffer, som det er elevernes opgave at finde.

Ned over en side er der progression i opgavernes sværhedsgrad. Min formodning vil være, at ikke blot de svage elever vil finde de fleste opgaver vanskelige.

I slutningen af bogen findes svarark til samtlige opgavesider.

Powered by Labrador CMS