Anmeldelse

Jagten på ... 2

Ild, vind og vejr, olie, jordens indre, GPS

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ingen, der har set denne video, vil nogensinde finde på at slukke en brændende friture med vand. Det inferno af flammer, det udløser, demonstrerer den på uhyggeligste vis. En tekst ville aldrig gøre samme indtryk. Men teksten kan tilbyde noget andet, nemlig en udførlig baggrundsviden.

I "Jagten på ." spiller de to medier sammen og giver en motiverende og fagligt velunderbygget indføring i fem emner, hvori der indgår spændende aktiviteter som brandslukning og svæveflyvning.

Videoen har efterhånden nogle år på bagen. Den blev produceret for fem år siden af Danmarks Radio, mens bogen er ny.

Under emnet ild foreslås blandt andet projektet brandslukning. Videoen giver et veldisponeret oplæg, hvor en indsatsleder på en brandstation gennemgår noget teori og demonstrerer, hvorledes brandslukning foregår alt efter brandens beskaffenhed. Videoens gennemgående personer - en elev og mentor - prøver derefter flere slukningsmetoder og sendes med gasmaske og hele udstyret ind i et røg- og flammefyldt rum for at hente en person (dukke) ud.

Fysikken og kemien kommer ind i billedet med den teoretiske forklaring på forbrænding og følger op med vejledninger til småforsøg, hvor brandslukningsprincipperne gennemprøves ved slukning af et fredeligt stearinlys.

Bogen giver en kort vejledning i projektundervisning, hvor den både udpeger nogle forslag til projektoverskrifter inden for de fem emner og bistår med en arbejdsplan.