Anmeldelse

Månen / Solen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med disse udgivelser er serien "Solsystemet" nu komplet med otte bøger. Bøgerne udmærker sig ved en informationstæt faglig tekst og flotte illustrationer. Sværhedsgraden er svingende, men stort set kan de læses fra 6. klasse og opefter. I forhold til Fælles Mål, for eksempel trinmål efter 8. klasse, vil serien være en oplagt mulighed som lærebogsmateriale.

"Månen": Rejsen til månen er knap så utopisk som de tidligere binds udflugter til fjerne eksotiske planeter, idet adskillige astronauter jo allerede har betrådt og beskrevet den golde måneoverflade. Både bogens tekst- og billedmateriale drejer sig især om måneekspeditionerne, lige fra beretningen om kapløbet om at komme først derud til de informationer om månen og dens oprindelse, som de har leveret.

I afsnittet "Fra morgen til aften" får vi en levende beskrivelse af en månefarers oplevelser.

"Solen": Bogen om solen stiller større krav til elevernes faglige forudsætninger end de øvrige. Den gør for eksempel en del ud af de magnetiske forhold i forbindelse med solpletter og solens cyklus. Fusionsproces og energitransport fra solkernen til overfladen er heller ikke så ligetil.

Myter og fortællinger fra mange lande efterfølges af en kronologisk ordnet gennemgang af de vigtigste gennembrud i den videnskabelige udforskning af solen. Vi hører for eksempel om Kopernikus, som fratog jorden hæderen og satte solen i universets centrum, og om forskellige rumforskningsprogrammer. I forhold til sit omfang giver bogen omfattende og mangesidig oplysning.

Også i det sidste bind må man ærgre sig over småfejl og unøjagtigheder.