60 millioner kroner blev væk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Staten har via bloktilskuddet afsat 60 millioner kroner til uddannelser af cirka 1.100 praktiklærere i årene 2002-2005. Men kun cirka 400 er blevet uddannet. KL har undersøgt hvorfor. Mange kommuner fremhæver, at uddannelsen er for omkostningstung.

Men staten gav jo 60 millioner kroner til formålet?

»Kommunerne har prioriteret regeringens målsætning om opkvalificering af praktikken, bare med kortere kurser med et lidt andet indhold«, siger konsulent i KL's Center for ledelse og kompetence, Henrik Kasper.

Han henviser til en opgørelse fra CVU Rektorkollegiet over praktiklærerkurser. Den viser, at 2.478 lærere har været eller skal på praktiklærerkursus i perioden 2002-2006. Kursernes varighed svinger mellem seks lektioner og 30. I indeværende år er gennemsnittet 16 lektioner. I de to foregående år var gennemsnittet 19 lektioner. I 2002-2003 var der 21 lektioner i gennemsnit.

Men kurser er noget helt andet end en uddannelse, påpeger fuldmægtig i Undervisningsministeriet, Christian Eriksen.

Praktiklæreruddannelsen, som hører under Åben Uddannelse, er normeret til en sjettedel studenterårsværk svarende til godt seks uger på fuld tid. Ministeriet er i øjeblikket i dialog med KL om sagen.

»Vores mål er at få kommunerne til at bruge pengene til formålet. Der er jo en grund til, at Folketinget har bevilget så mange penge til det«, siger Christian Eriksen.

jvo@dlf.org