Anmeldelse

Kanongode fortællinger

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogen indeholder en kort, overskuelig litteraturhistorisk opstilling fra folkevisen til realismen. Altså fra folkevisen til Benny Andersen og Steffen Brandt. Mellem disse poler nævnes oplysningstiden, romantikken og romantismen; hver periode med tidstypiske eksempler sat over for nutidige paralleller.

For eksempel sættes folkevisen "Valravnen" over for Cecilie Ekens roman af samme navn, og oplysningstidens "Niels Klims underjordiske rejse" af Ludvig Holberg modsvares af Peter Adolphsens "Byen hvor børnene bestemte". Absolut spændende modspil.

Tekstbearbejdelserne bygger på logskrivningen, som også i dette skud på "Genreserien"s stamme står stærkt som omdrejningspunktet i fortolkningen.

Indledningsvis redegøres der kort for de nævnte perioder i litteraturhistorien, men hvert enkelt afsnit giver også en lidt bredere introduktion til perioden.

Tekstarbejdet er bygget op omkring såvel forforståelse som konkrete opgaver til diskussion og skriveopgaver. Opgaverne er med rige muligheder for en varieret bearbejdning og bliver dermed en god blanding, hvor begge sider af danskfagets essens vægtes.

Skulle der være behov for at anvende andre udtryksformer end lige de mundtlige og skriftlige, kan man logge sig ind på bogens hjemmeside www.genreserien.gyldendal.dk. Her kan findes forslag til egen musikvideo, kortfilm eller PowerPoint-præsentation.

Lærervejledning til "Genreserien" forefindes.

Powered by Labrador CMS