Debat

Bekymring for de tosprogede

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisere for tosprogede elever (UFE) skal hermed udtrykke vores frustration over en række af de anbefalinger, der er fremsat i den handlingsplan for læsning, der udkom i november. Vi undrer os over, at det anbefales, at linjefaget dansk som andetsprog nedlægges og erstattes af et nyt grundfag i læsning. Linjefaget har en central betydning i undervisning af tosprogede elever. Skolerne har både behov for eksperter på området og behov for, at alle lærere har en grundviden om undervisning af tosprogede elever. Det er ikke et enten-eller. Undervisning af tosprogede elever er mere end et spørgsmål om læsning. Desuden føler vi os uforstående over for, at den supplerende undervisning anbefales afskaffet blandt andet med den begrundelse, at en intensiv indsats inden skolestart vil overflødiggøre behovet. Selvom en effektiv sprogstimulering udvikles i daginstitutionerne, så vil de færreste tosprogede børn opnå at få modersmålskompetence på dansk inden skolestart. Ligegyldig hvor kvalificeret en sprogstimulering der gives i daginstitutionerne, vil mange elever have behov for supplerende undervisning for at kunne modtage læring på andetsproget. Det er et vilkår. Kun de, der er ankommet til Danmark umiddelbart før eller efter skolestart, vil få tilbudt basisundervisning. Rapporten anbefaler sprogscreening af alle treårige. Her må vi stille spørgsmålet: Hvordan har man tænkt sig at differentiere mellem treårige tosprogede og treårige étsprogede? Vi ser det som nødvendigt, at der knyttes fagfolk med viden om andetsprogstilegnelse til det videre arbejde. De findes faktisk. Baggrunden for dette indlæg er bekymring for de tosprogede elevers fremtidige indlæring generelt og læseindlæring specifikt.

Læs interview i Spot

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler