Debat

Medlemmer i kreds-klemme

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kommunesammenlægningerne er nu vedtaget og realiseres fuldt ud 1. januar 2007. De følges op af kredssammenlægninger i DLF allerede fra 1. april 2006. Herved kommer en del medlemmer i klemme. For at være konkret er efterfølgende set fra Hammel. Andre variationer af problematikken kan ses andre steder i de mindre kommuner.

Kreds 137 består nu af medlemmer fra kommunerne Gjern, Galten, Hinnerup og Hammel med kredskontor i Hammel. Denne opløses, idet medlemmerne fra Gjern indgår i Ny Silkeborg og fra Galten i Ny Skanderborg Kommuner.

Den nye kreds består af medlemmerne fra Hinnerup og Hammel og tilføres medlemmer fra Hadsten (kreds 135), Hvorslev (kreds 141 - Viborg Amtskommune) og dele af Langå (kreds 138).

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Den nuværende kredsstyrelse forestår de lokale forhandlinger med de fire kommuners forvaltninger og på enkeltmedlemmers vegne.

Når den nye kredsstyrelse tager over 1. april, skal den i resten af 2006 varetage den gamle styrelses opgaver over for de nuværende kommuner, hvor beslutningskompetencen ligger i resten af 2006, uden at kunne bruge den viden fra den nuværende styrelse, hvoraf en del medlemmers frikøb ophører 1. april. Det bliver nemt en ny kredsstyrelse, som i 2006 kan komme til at stå svagt i forhandlingerne med de nuværende kommuner til stor skade for medlemmerne.

Mit forslag er da, at der frigøres penge fra den store pengetank Særlig Fond, så kredse, som har denne problematik, kan søge penge til frikøb af nuværende kredsstyrelsesmedlemmer i ønskede dele af 2006, så disse kan støtte den nye kredsstyrelse, så medlemmerne ikke kommer i klemme. Den nye kredsstyrelse kan koncentrere sig om at finde sin arbejdsform, så den kan matche den nye kommune fra 1. januar 2007.

Svar

Det har været et bærende element i hele det arbejde, der har været udfoldet i foreningen centralt og lokalt de seneste to år, at ingen medlemmer må komme i klemme som følge af kommunalreform og kredssammenlægninger.

Kredsenes arbejde med kredsændringerne indebærer, at der allerede nu er etableret samarbejder mellem de kredse, der skal udveksle medlemmer. Vi har opfordret kredsene til overgangsordninger af kortere eller længere varighed, og det gør en del. Formålet med samarbejdet og eventuelle overgangsordninger er blandt andet at dele viden og erfaring, netop med henblik på at sikre, at ingen medlemmer kommer i klemme i overgangsperioden.

Jeg er derfor overbevist om, at de nye kredse vil være rustet til forhandlingerne med de nuværende kommuner i perioden 1. april - 31. december 2006.

Iværksættelse af kredsændringerne allerede per 1. april 2006 vil derudover medvirke til, at de nye kredse er godt rustede til arbejdet i forhold til de nye kommuner, der bliver en realitet per 1. januar 2007, men som allerede er godt på vej i form af de sammenlægningsudvalg, der nyligt er blevet valgt i forbindelse med kommunalvalget.

Selv om det kunne være fristende at hente midler i Særlig Fond til frikøb af lokale foreningspolitikere, er det ikke en reel mulighed. Det strider simpelthen mod bestemmelserne for fonden.

Foreningen centralt har taget og tager fortsat en række initiativer i forhold til medlemsgrupper, der oplever væsentlige ændringer i deres ansættelsesforhold, eksempelvis de amtsansatte, der fremover vil blive enten kommunalt, regionalt eller statsansatte.

Astrid Schjødt Pedersen, formand for DLF's organisationsudvalg