Debat

Voldsspiralen skal stoppes

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ni procent af pigerne og seks procent af drengene i landets 9.-klasser har været vidne til fysisk vold mod deres mor. Det svarer til en til to elever i hver klasse. Det viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, som også peger på, at børn, som har været vidne til vold i hjemmet, i højere grad vil gentage voldsmønstret i deres voksenliv. Der er rent faktisk ti gange større risiko for, at drenge, der har overværet fysiske overgreb i barndommen, selv udsætter deres kvindelige partnere for vold.

Denne voldsspiral skal stoppes. Børn og unge skal vide, at det ikke er acceptabelt eller normalt at slå sin partner, og samtidig skal de gøres opmærksomme på, hvor de kan få hjælp. I regeringens nye handlingsplan til bekæmpelse af mænds vold mod kvinder og børn er der sat særligt fokus på børn og unge, der vokser op med vold i familien.

Alle har et ansvar for at sige fra, hvis de får kendskab til, at et barn udsættes for vold. Ansvaret for at gribe ind og hjælpe børnene ligger hos kommunerne. Lærere, pædagoger, socialrådgivere og andre offentligt ansatte er særligt forpligtede. Det er derfor vigtigt, at de har den nødvendige viden til at opfange faresignaler og til at handle i forhold til børn i voldsramte familier.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Vi opretter eksempelvis et digitalt børnenetværk, hvor børn kan spørge en fagperson til råds og chatte med andre børn om deres problemer. Desuden igangsætter vi en oplysningskampagne med undervisningsmaterialer og en ny undersøgelse om partnervold blandt unge.

Der er tidligere udarbejdet et debatmagasin om unge, køn og vold. Magasinet er sendt til alle landets skoler og kan findes på www.lige.dk

Til debatmagasinet hører en baggrundsrapport med yderligere information, som lærerne eventuelt kan bruge i deres undervisning.

Forkortet af redaktionen