Anmeldelse Historie
0   208

Familiens højtider i gamle dage

Fest, arbejdsliv, tro og overtro

Fakta<p>Forfatter: Ruth Gunnarsen</p><br /><p>ISBN: 87-91679-02-8</p><br /><p>198 kroner, 256 sider</p><br /><p>Forlag: Askholms Forlag</p>

Artiklen fortsætter under banneret

Bogen om familiens højtider i gamle dage har en undertitel, som præciserer bogens indhold, "Fest, arbejdsliv, tro og overtro". Bogen indledes med en fortælling om de ritualer i ældre tid - det vil sige op til cirka 1850 - der var forbundet med at finde en livsledsager. Det handlede ikke så meget om kærlighed og forelskelse, men om at en produktion på en gård skulle holdes optimal. Derefter fortælles om ritualerne omkring de store højtider, som er: Bryllup, barsel, barnedåb, konfirmation og begravelse eller jordefærd. Derefter følger omkring 100 sider, som beskriver årets væsentligste kalenderdage med hovedvægten lagt på en beskrivelse af den helgen, som har givet dagen navn, og hvilken overtro eller hvilke varsler der eventuelt knyttes til dagen.

Bogen afsluttes med et interessant og oplysende kapitel på hen ved 80 sider om bondens og landbrugets historie. I middelalderen fortælles om misvækst og kvægpest og om de første "vornede" bønder, som var totalt underlagt en herremand. Der fortælles om hoveri og landgilde i reformationstiden, om de senere store landbrugsreformer i 1700-tallet og andelsbevægelsen i slutningen af 1800-tallet. Senere redegøres for, hvordan bondens arbejde bliver mekaniseret og moderniseret til landbrugsindustri efter Anden Verdenskrig, og endelig om det danske landbrugs situation i forhold til EU og globaliseringen.

Såfremt en elev skal skrive opgave om for eksempel "familiens højtider i gamle dage" eller "landbrugets historie", er der stof at hente i bogen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.472 andre er allerede tilmeldt