Anmeldelse

Familiens højtider i gamle dage

Fest, arbejdsliv, tro og overtro

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogen om familiens højtider i gamle dage har en undertitel, som præciserer bogens indhold, "Fest, arbejdsliv, tro og overtro". Bogen indledes med en fortælling om de ritualer i ældre tid - det vil sige op til cirka 1850 - der var forbundet med at finde en livsledsager. Det handlede ikke så meget om kærlighed og forelskelse, men om at en produktion på en gård skulle holdes optimal. Derefter fortælles om ritualerne omkring de store højtider, som er: Bryllup, barsel, barnedåb, konfirmation og begravelse eller jordefærd. Derefter følger omkring 100 sider, som beskriver årets væsentligste kalenderdage med hovedvægten lagt på en beskrivelse af den helgen, som har givet dagen navn, og hvilken overtro eller hvilke varsler der eventuelt knyttes til dagen.

Bogen afsluttes med et interessant og oplysende kapitel på hen ved 80 sider om bondens og landbrugets historie. I middelalderen fortælles om misvækst og kvægpest og om de første "vornede" bønder, som var totalt underlagt en herremand. Der fortælles om hoveri og landgilde i reformationstiden, om de senere store landbrugsreformer i 1700-tallet og andelsbevægelsen i slutningen af 1800-tallet. Senere redegøres for, hvordan bondens arbejde bliver mekaniseret og moderniseret til landbrugsindustri efter Anden Verdenskrig, og endelig om det danske landbrugs situation i forhold til EU og globaliseringen.

Såfremt en elev skal skrive opgave om for eksempel "familiens højtider i gamle dage" eller "landbrugets historie", er der stof at hente i bogen.

Powered by Labrador CMS