Anmeldelse Historie
0   232

Den Franske Skole

RAF's angreb på Shellhuset 21. marts 1945 - En kortlægning af katastrofen på Frederiksberg og Vesterbro

Fakta<p>Forfatter: Henrik Ahlmann</p><br /><p>ISBN: 87-990654-0-1</p><br /><p>249 kroner, 223 sider</p><br /><p>www.fortaelling.dk</p><br /><p>Forlag: Ahlmann</p>

Onsdag den 21. marts 1945 fløj halvtreds britiske kampfly lavt ind over Danmark med retning mod København. Målet var Shellhuset, Gestapos hovedkvarter. Det skulle ødelægges, inden tyskerne fik optrævlet og ødelagt den inderste kerne af den danske modstandsbevægelse.

Artiklen fortsætter under banneret

Missionen lykkedes med et (beklageligt) tab på fire Mosquitoer, to Mustangs og ni britiske flyvere. Desværre skete der yderligere noget helt forfærdeligt undervejs. Wing Commander Peter Kleboe og Flying Officer Hall ramte en 30 meter høj lysmast, kom ud af kurs og styrtede ned tæt ved den franske skole på Frederiksberg Allé. Efterfølgende maskiner troede, at dette var målet, og kastede deres bomber over skolen og det nærliggende Maglekildekvarter. 900 mennesker mistede deres hjem, og 116 personer, deriblandt 86 skolebørn, omkom under angrebet.

Foredragsholderen og historiefortælleren Henrik Ahlmann, født 1968, koncentrerer sig i denne bog om katastrofen på Frederiksberg. Han lægger mindre vægt på den militære mission mod Shellhuset. Han synes, at tragedien omkring den franske skole har været alt for underbelyst i de mange år, der er gået siden 1945.

Ahlmann er en levende fortæller, og han skriver sig med megen nerve igennem begivenhederne næsten minut for minut på grundlag af en grundig, flot research: Øjenvidneskildringer fra naboer, redningsfolk, tidligere elever på den franske skole, datidens aviser, breve og rapporter. Det er en stærk historie med mange skarpe detaljer - en afgørende niche i historien om besættelsen af Danmark.

En enkelt detalje (side 22) er dog forkert: Det var ikke kun amerikanerne, der bombede Dresden ned i kælderhøjde den 14. og 15. februar 1945. Royal Air Force åbnede så sandelig også for bombelugerne den første nat. Bomber Harris var arkitekten bag ildstormen.

På side 54 forholder Ahlmann sig lidt småkritisk til Peter Hoves (med rette) berømmede dokumentarroman, "En dag i marts" (1988). Det skal nok passe, at Ahlmann har ret i et par småting. Men det ændrer, i mine øjne, intet ved værdien af Hoves fantastiske fortælling om Royal Air Forces togt mod Shellhuset i København den frygtelige dag i marts 1945.

Peter Hoves bog vil stadig kunne læses som et hovedværk i enhver 9.-10. klasse. Hvor stor en interesse Henrik Ahlmanns fine og detaljerede bog har for skoler uden for København, vil jeg nødig udtale mig om.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.272 andre er allerede tilmeldt
Vind hotelophold i julekonkurrencen

Så er det blevet juletid, og folkeskolen.dk har i den anledning en julekalender, hvor du hver dag frem til juleaften kan finde dagens låge-opslag med en præmie på vores Facebookside. Du er også med i lodtrækningen om hovedpræmien, hvor du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller. Tjek vores Facebookside hver dag i december for at være med!

Deltag i konkurrencen