Anmeldelse Dansk
0   169

H.C. Andersens mor

Historien om Anne-Marie

Fakta<p>Forfatter: Svend Erik Sørensen</p><br /><p>ISBN: 87-411-0208-8</p><br /><p>Illustrator: Charlotte Clante</p><br /><p>260 kroner, 260 sider</p><br /><p>Forlag: Branner og Korch</p>

Ingen tvivl om, at H.C. Andersens opvækstvilkår var et betydningsfuldt led i den egenartede dannelse, der var grundlaget for hans forfatterskab, ligegyldigt hvor mange borgerlige manerer man forsøgte at fernisere hen over ham. Derfor er det en oplagt ide at skrive hans mors historie, den fordrukne vaskekone og hendes problemer med at opretholde noget, der mindede om en familie i længere tid ad gangen. Denne bogs forfatter har researchet grundigt og systematisk og har fundet glimrende stof til en historiebog med fokus på almuens vilkår i slutningen af 1700- og begyndelsen af 1800-tallet. Men i stedet har han valgt at skrive en roman, og det er synd, for den er ikke vellykket.

Artiklen fortsætter under banneret

Sprogligt lider den under de mange tidsmarkører og oplysninger om personrelationer, som forfatteren vil have frem gennem aktørernes replikker. Der er lidt gammel dansk folkekomedie over det, Peter Malbergs diktion ligger i det indre øre, hver gang noget indviklet skal vikles ud. Der bliver for mange forklarende, indskudte ord og sætninger. Og forholdene på landet og i den stærkt klassedelte provinsby forklares så grundigt, at det går ud over fortællingens flow.

Enkelte af bogens afsnit kunne være oplagt at læse sammen med "Hun duede ikke" eller "Den lille pige med svovlstikkerne". Men jeg tvivler på, at eleverne kan holde gejsten oppe.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.244 andre er allerede tilmeldt