Anmeldelse

H.C. Andersens eventyr i billeder

En illustrationshistorie

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Blandt mange illustratorer regnes en tolkning af H.C. Andersens eventyr som den ultimative svendeprøve. I tidens løb er det blevet til utrolige mængder af tegninger, de fleste af dem gode.

I denne smukt udstyrede bog videregiver Thorkild Borup Jensen et imponerende udsnit til os andre, opdelt i temaer som "De små væseners eventyr", "Spøg og skæmt i eventyrene" og "Den dybe alvors eventyr". Desuden er der interview med illustratorerne Lilian Brøgger og Ib Spang Olsen, hvor vi hører om overvejelserne, før man giver sig i kast med arvesølvet. Betegnelsen arvesølv eller nationalskat er ikke forslidte metaforer. Fundamentalisme kan her til lands også give sig udslag i fastlåste opfattelser af, hvordan et eventyr illustreres og dermed fortolkes. Det viste sig ved modtagelsen af Brøggers "Ole Lukøje", hvor en anmelder kaldte bogen "kulørt makværk" - blandt andet fordi der var et fjernsyn på et af billederne.

Eventyrenes illustrationshistorie er lang, fra Vilhelm Pedersen og Lorenz Frölich - der for mange stadig står som de eneste rigtige - til nye og temmelig vilde fortolkninger. Ikke mindst en række asiatiske værker åbner læserens øjne for nytolkninger af det, man troede var så velkendt. Hele vejen viser Borup os, hvordan forskellige stilarter hver på deres måde bidrager til forståelsen, på godt og ondt.

Bogen er korrekt udstyret med titel- og navneregister, liste over faglitteratur og referencer til de bøger, de viste tegninger er hentet fra. Ikke mindst det sidste er glædeligt. Man får nemlig lyst til at hjemlåne ganske mange af dem for at beundre dem i deres helhed.

Et af H.C. Andersen-årets glædelige resultater.