Anmeldelse

Lige om hjørnet

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

To drenge fra Aalborg nærmer sig afslutningen af 9. klasse.

Den kvikke Peter planlægger at blive kriminel og melder sig ud af skolen før eksamen, da han mener, at en manglende eksamen fremmer den kriminelle karriere. Han har dog et problem, han vil helst ikke skade nogen, og det indskrænker jo mulighederne for en kriminel løbebane.

Den mere almindelige Jakob gennemfører eksamen med lidt snyd. Her er der en herlig skildring af en beskikket censor. Jakob er i øvrigt optaget af at udforske det modsatte køn i skikkelse af en pige kaldet "den islandske vulkan". De seksuelle aktiviteter er skildret ret frimodigt og med et glimt i øjet.

Begge drenge bor i eksamensperioden i onkel Ingos kælder. Onkelen har et arbejde, men størstedelen af hans indkomst stammer fra en række fantasifulde, lyssky virksomheder, som de to drenge bliver involveret i. Beskrivelsen af drengene er fin, og onkel Ingo samt hans svoger, der altid mangler penge, er taget på kornet. Portrættet af den psykisk syge moster er tegnet med alvor, medens de øvrige mere eller mindre spektakulære bipersoner er skitseret med få muntre karakteristika.

Det er ikke så meget en spændende handling som den muntre, let amoralske tone, der bærer bogen. Onkelen og drengene slipper godt fra det meste, selv om det til slut selvfølgelig går galt for dem, da de bliver taget med et vognlæs smuglercigaretter. De to drenge undslipper, medens onkelen må i fængsel.

Bogen anbefales til elever - ikke mindst drenge - i de ældste klasser til selvstændig læsning.