Anmeldelse Skolepolitik (Christiansborg)
0   331

Dansk Handicappolitiks Grundprincipper

Fakta<p>Redigeret af: -</p><br /><p>26 sider, gratis</p><br /><p>Forlag: Det Centrale Handicapråd</p>

Artiklen fortsætter under banneret

Det er præcis 25 år siden, at særforsorgen på handicapområdet blev lagt ud til amterne.

Med strukturreformen videregives hovedansvaret herfor nu til kommunerne, og hermed fuldendes den decentraliseringsproces, som særforsorgens udlægning startede.

"Det Centrale Handicapråd" har i den anledning udarbejdet en pjece, som skal "bidrage til at bære kendskabet til grundpillerne i handicappolitikken ud til de nye handicappolitiske miljøer, som er ved at tage form i de nye kommuner".

Pjecen introducerer det "handicapbegreb", der benyttes i dag.

"For at tale om et handicap - eller en handicappet person - må der kunne konstateres en fysisk, psykisk eller intellektuel funktionsnedsættelse, som afføder kompensationsbehov, for at den pågældende kan fungere på lige fod med andre borgere".

Ifølge pjecen bygger handicappolitikken i dag på nogle få centrale principper, som man bør kende til, hvis man arbejder med handicappede.

Her kort omtalt som: Kompensationsprincippet, der betyder, at handicappede får en række ydelser, der afhjælper konsekvenserne af deres handicap. Sektoransvarlighedsprincippet, der betyder, at den myndighed, organisation eller virksomhed, som har ansvaret for at levere ydelser til borgere i almindelighed, også sikrer og finansierer, at disse er tilgængelige for personer med funktionsnedsættelse. Solidaritetsprincippet, som betyder, at støtteforanstaltninger finansieres solidarisk via skattesystemet - og dermed i princippet er gratis for den enkelte handicappede. Og endelig: Lighedsprincippet, der betyder, at alle sikres lige muligheder for at udvikle og udnytte deres potentialer i overensstemmelse med deres evner.

Sikkert en meget nyttig lille pjece for alle dem, der på en eller anden måde beskæftiger sig med handicapområdet - og nu ikke mindst beslutningstagerne i de kommende nye kommuner.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ