Anmeldelse

Sofi og den polske rytter

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Her er en spændende roman, der via en tidsrejse lader tre meget forskellige danske børn opleve Danmark i det syttende århundrede. Den ene er en øretæveindbydende dreng, der bliver dødsdømt, fordi han ikke tror på Gud. Han er ikke klar over, at han befinder sig i et andet århundrede, men tror, at "perkerne" har overtaget landet, da alle bærer hovedbeklædning.

Sofi og hendes kammerat lille Løjs beslutter modvilligt at befri ham. Lille Løjs er et forældreløst plejebarn. Sofi taler dansk med accent og tysk. Hun kan derfor kommunikere med den polske rytter. En kærlighedshistorie mellem den polske rytter og jomfruen på Skærsø giver indblik i livet på en mindre herregård.

Sceneriet er Mols Bjerge og Ebeltoft. I det syttende århundrede herskede ufred, fattigdom og sandflugt. Romanen er fiktion, men den polske rytter er en historisk person, der har udgivet sine erindringer: "Mindeværdigheder fra den velbårne herre, Jan Chryzostom Paseks liv". Denne bog danner, sammen med andre kilder, grundlag for forfatterens beskrivelse af det syttende århundrede. Vi hører både om branden på Koldinghus og søslaget i Ebeltoft Vig.

Bogen slutter med forfatterens efterord og en underholdende fortælling om en tam fiskeodder fra Paseks bog.

Historien er spændende og velfortalt. Der er mange temaer. Danmark i det urolige syttende århundrede, tosprogethed, skilsmissebarn, plejebarn, fremmedfjendskhed, naturpleje, venskab og kærlighed.

Enkelte gamle ord og udtryk er med til at give stemning, "maroderende bander" på side 144 vil nok volde nogle elever problemer, selv om det forklares i teksten. Bogen er velegnet til gode læsere på mellemtrinnet og ældste trin.