Anmeldelse Skønlitteratur
0   301

Pinocchios eventyr

Fakta<p>Forfatter: Carlo Collodi</p><br /><p>ISBN: 87-638-0121-3</p><br /><p>Oversætter: Thomas Harder</p><br /><p>Illustrator: Roberto Innocenti</p><br /><p>299 kroner, 191 sider</p><br /><p>Forlag: Høst og Søn</p>

Artiklen fortsætter under banneret

At fastslå barnesynet her i bogen er ikke så enkelt. Den henvender sig klart til en barnelæser (eller en, der får læst op), men der er ikke noget pusse-nusse-Disney over denne originalversion. Små drenge, der ikke gør, som forældrene siger, og i øvrigt ikke passer deres skole, må påregne al landsens og vandsens ulykker. Druknedød og evig fortabelse i æselskikkelse lurer. Hverken mere eller mindre, råt og uforsødet beskrevet og uden forsonende ironisk humor. Her skræmmes børn, så det vil noget, så den oplæsende lærer må lægge lidt glimt ind i øjet, men absolut uden at tage dramaet ud af historien.

Det lyder jo ganske forfærdeligt. Men historien er fortalt i overensstemmelse med Commedia dell'arte-traditionen. Den, hvor omrejsende gøglere og skuespillere improviserede over et fast skema, sandhed og konsekvens. Og uden besvær vendte tilbage til plottet og den uundgåelige lykkelige slutning. Hold da op for en historie! Du vil snyde dig selv, hvis du bare udleverer den til dine elever uden kamp!

Illustrationerne er fantastiske. Fra små vignetter med afsnittets begyndelsesbogstav på baggrund af bygnings- og landskabsdetaljer over halvsider, der fint fanger de dramatiske højdepunkter, til hele opslag, der er som at træde ind i kulisserne til Bertoluccis film "1900". Innocenti får en sæson mere som min yndlingsillustrator, og der er fem Pinocchiokugler til hele udgivelsen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.235 andre er allerede tilmeldt