Anmeldelse

Historiske fortællinger

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogen indeholder en kort, overskuelig gennemgang af genren og fem meget forskellige tekster fra det historiske univers.

Der redegøres kort for den fiktive og den faktive læseform, ikke nødvendigvis som en valgmulighed, men som en symbiose. Alle er uddrag, relativt lange, men relevante for at finde, vise og diskutere de historiske ledetråde.

De valgte tekster er "Hungerbarnet" af Cecil Bødker, "Leonora" af Maria Helleberg, "En frygtelig ugerning" af Hjørdis Varmer, "Taget til træl" af Anette B. Knudsen og "Dværgen fra Normandiet" af Lars-Henrik Olsen.

Tekstarbejdet er bygget op omkring udarbejdelsen af en læselog. Der gives en god indføring i logarbejdet, og uddragene afbrydes flere gange undervejs af opsamlinger på dette arbejde. Det kunne se ud til at være en god ting, idet en lektie hermed naturligt er afgrænset og overskuelig. Et godt grundlag for den efterfølgende klassedrøftelse.

I opgaverne er der rige muligheder for en meget varieret bearbejdning af teksten såvel skriftligt som mundtligt.

Omkring personskildringer introduceres Bio-digtet. Et godt værktøj, der synliggør den enkelte person mere end en traditionel karakteristik.

Materialet afrundes med afsnittene "Flere historiske opgaver", "Ordliste" og "Flere forslag til historisk læsning". Og så må man undre sig og glædes over, at så meget tekstlig faglighed kan rummes på kun 112 sider. Lærervejledning til "Genreserien" forefindes.