Anmeldelse

Tvivl

14 fortællinger om livet på landet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter bedømmelsesudvalgets skøn rummer bogen de 14 bedste bidrag fra en præmiekonkurrence, Landbrugets Kulturfond udskrev. Det gjaldt noveller om landboliv. Nok værd at tegne et nutidigt billede af, hvordan livet opleves på de talmæssigt stadig færre gårde. Det er blevet til temmelig barske situationsskildringer af en fra flere sider presset og truet tilværelse. Skal man tro disse skildringer, er også samlivet mellem mand og kone under pres rundt omkring på gårdene.

Konkurrencens tre vindere er anbragt forrest i antologien; helt fortjent efter min mening at netop de tre, i øvrigt alle kvinder, er løbet af med udmærkelserne. Ingen af novellerne har sat sig uafrysteligt fast hos mig. Her er flere gedigne sager, men ingen mesterværker. Brug i folkeskolen? Nok temmelig begrænset. Man kan dog henvise eleverne i de ældste klasser til antologien, hvis forskellige danske livsformer indgår i danskarbejdet. Ikke mindst i forbindelse med projektaktiviteter kan "Tvivl" blive aktuel i en sådan emnesammenhæng, især altså de første bidrag. Sværhedsgraden vil næppe overstige, hvad eleverne formår at tilegne sig.