Drenge

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Måske I kender ham Bertill? Nej, ikke ham, den anden, ham, der er rejsende i kønskampen i folkeskolen, det omsiggribende kvindevælde, Bertill Nordahl hedder han. Under oprydning faldt jeg over en artikel af ham. De kvindelige lærere har på samvittigheden, mener han, at drengene ødelægges. Vi tåler ikke de anderledes. Drengene skal ifølge vor mand ikke vrikke meget med ørerne, før de får hæftet et prædikat på sig. Som en selvfølge sætter de kvindelige lærere dagsordenen »uden kritisk refleksion over kvindelighedens væsen og uvæsen«.

Hm. Skulle vi være så dumme? At vi slet ikke reflekterer? Jeg ser for mig de mange uvorne, utilpassede drenge, som satte mig grå hår i hovedet dag efter dag. Hvor man på den ene side »forstod« dem, på den anden side havde mange andre tungtvejende hensyn at tage. Jeg husker, at vi masser af gange talte om savnet af mandlige lærere - vel at mærke af den maskuline, handlekraftige slags, der havde undveget faren for feminisering i kvindevældet. Det gjorde vi altså, Bertill, talte om savnet af mænd. Videre skriver Bertill, at mandlige lærere så at sige er bragt til tavshed, fordi »de har fået nok af kvindelighed, som de er blevet mandsopdækket med siden vuggen«. Tja, man ser det for sig, men kunne de ikke øve sig på at træde i karakter?

Mænd er i øvrigt generelt set dovnere end kvinder, har livet vist mig. Jeg har set masser af flittige, omsorgsfulde, reflekterende kvindelige lærere, der har været guld for børn. Kommer i tanke om de mange foredrag og kurser, jeg i et langt lærerliv har deltaget i. Det var slående: Næsten altid rene kvindeforestillinger. Selv dig, Bertill, du har oplevet det, for jeg slæbte engang mit trætte legeme efter en lang skoledag ind til dit foredrag om kønskampen. Stort set kun kvindfolk til stede. Mændene vil hellere ud at spille golf eller ud at fiske (desværre tit et rigtigt valg). Men her savnede vi igen mændene, rigtige mænd. Eller en anden gang rinder mig i hu, en kæmpeforsamling af kvindelige lærere lyttede til den dejligt livskloge Gideon Zlotnik, forfatter til »De stakkels drenge«. Ingen mænd overhovedet.

Mændene må tugte sig til at markere sig bedre og lade være med at skynde sig væk til job langt borte fra børnebrændpunkterne.

Kom tilbage til skolen, bliv der, sig frem, tag kampen op.

De kvindelige lærere savner jer. Hver dag.

Else

Powered by Labrador CMS