Anmeldelse

På tur i H.C. Andersens København

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis man på næste klassetur til København kan holde eleverne borte fra Strøgets tøjstativer et par korte øjeblikke, er byens historie godt stof til faglig undervisning eller bare til almen dannelse.

I denne bog er udgangspunktet H.C. Andersen, men bogen kan sagtens anvendes til illustration af guldalderen i bred almindelighed. For i sine fortællinger om, hvor den omkringflyttende digter boede og i øvrigt slog sine folder, kommer der mange detaljer om skik og brug: madvaner, spisetider, tøjmode og borgerskabets forlystelser.

Mange af datidens bygninger og voldanlæg er sløjfet, men tag - efter forfatterens anvisning - klassen med igennem Kastellets porte og fornem, hvordan det føles at komme ind i en by, hvor man lukkede efter sig for natten.

Mange oplysninger er garneret med noter, der blot henviser til den bog eller webside, hvor oplysningerne er fundet, ikke sidetal. Det virker overflødigt, især da ingen voksen læser er i tvivl om, at forfatterne har udført et uhyre stort og grundigt researcharbejde.

Hvor en bestemt lokalitet eller hændelse har inspireret Andersen til litterær udfoldelse, er der citater, og vignetter i ekspressiv akvarel er generøst drysset ud over siderne.

Godt udgangspunkt for en fodrejse fra Holmens Kanal og byen rundt.