For 50 år siden

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Blaagaard Seminarium selvejende

I afvigte år er Blaagaard Seminarium blevet en selvejende institution, og fra 1. august 1955 overtog en bestyrelse med borgerrepræsentant Edvin Dose som formand administrationen af seminariet.

Seminariet blev oprettet 1859 af den særprægede grundtvigske skolemand Jeppe Tang Andersen Tang, der ledede det til sin død 1904. Siden 1927 har Valdemar Jørgensen været seminariets leder.

I Tangs tid var seminariet stærkt højskolepræget, senere blev det rent faglige det fremtrædende, og »nu ser det som sin opgave både at give eleverne en fyldig, faglig og pædagogisk uddannelse med størst mulig realistisk indsigt i undervisning i dennes forskellige former og tillige gennem den daglige undervisning og øvrige virksomhed at fremme elevernes personlige udvikling«.

I de senere år har elevtallet været meget stort, idet seminariet har fulgt undervisningsministeriets opfordring til at uddanne så mange lærere, som forholdene gjorde det muligt. Der har været parallelhold både på normallinjen og på studenterlinjen. I juni 1955 dimitteredes 104, det største antal lærere og lærerinder, der nogensinde på én gang er udgået fra et dansk seminarium. Den ved den ny seminarielov indførte linjeuddannelse agter Blaagaard oprettet i fagene matematik, fysik, engelsk, tysk, fransk, skolekøkken og sløjd.

Folkeskolen, nummer 42, oktober 1955