Anmeldelse Dansk
0   162

Berlin

- en by af sten

Fakta<p>Forfatter: Jason Lutes</p><br /><p>ISBN: 87-626-7841-8</p><br /><p>Oversætter: Per Vadmand</p><br /><p>199,50 kroner, 214 sider</p><br /><p>Forlag: Forlaget Carlsen</p>

Berlin i slutningen af 1920'erne. Krise og frustration præger en generation, der tilbragte deres ungdom i skyttegravene. Nogen må have skylden, men er det storkapitalen eller den æreløse fred efter Første Verdenskrig? Kommunister og nazister har hvert sit svar, og begge fløje har mange tilhængere, som slås om magten på gaden. Hverdagsmenuen står for de fleste på roesuppe og brødstumper.

Artiklen fortsætter under banneret

Den unge Marthe Müller forlader Köln for at tage på kunstskole i Berlin. Hun møder journalisten Kurt Severing, der forsøger at opretholde illusionen om, at det er muligt at skildre begivenhederne i byen efter objektive, iagttagende principper, uden synderligt held. Især da han finder frem til et hemmeligt område, hvor regeringen i strid med fredsslutningens betingelser er i gang med at opbygge et flyvevåben.

Den tegnede roman er en genre i fremmarch. Den adskiller sig fra tegneserien ved at skildre et længere hændelsesforløb uden at benytte sig af seriens greb i forbindelse med skift af tid, aktører og scene. Der er altså ikke nogen indskreven, alvidende fortæller. Stemning og karaktertegning dannes gennem replikker og fortrinlige, naturalistiske tegninger, ofte med skævt perspektiv. Det er i denne bog - den første i en trilogi - gjort aldeles fremragende og originalt med en vis gæld til Hergés stil i "Tintin".

Fortællingen kræver en del forhåndsviden om perioden, men vil være fortrinlig som illustration af, hvad der blandt andet rørte sig blandt de almindelige mennesker, der var aktører på en storpolitisk scene, hvor historiebøgerne opremser det alt for kendte resultat.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.192 andre er allerede tilmeldt