Anmeldelse Tosprogede
0   178

Sprog brugt med mening

Om at bruge fabler

Fakta<p>Forfatter: Jette Løntoft</p><br /><p>ISBN: 87-7607-146-4</p><br /><p>100,25 kroner, 47 sider</p><br /><p>Forlag: Special-pædagogisk Forlag</p>

Fabler kan danne grundlag for gentagne fortællinger, som kvalificerer elevers sprog. Det er grundtanken bag dette materiale, som henvender sig til danskelever i alle aldre, såvel dem, der lærer dansk som modersmål, som andetsprogsbrugere.

Artiklen fortsætter under banneret

I lærervejledningen redegør Jette Løntoft for fablers anvendelighed og for de pædagogiske muligheder i genren. Hun argumenterer med, at fabler er universelle og uden indbygget forældelse, og at de udgør en vigtig del af almen dannelse.

Basis i materialet udgøres af en serie ordkort til hver fabel, som indbyder til elevens arbejde med historiens opbygning, og som danner udgangspunkt for genfortælling af historierne. Lærerens opgave er at strukturere sproglige udfordringer undervejs, således at elevens sprog nuanceres og udbygges. Her kan læreren støtte sig til inspiration i lærervejledningens muligheder. Der er valgt atten klassiske fabler, som er aftrykt i lærervejledningen med en punktopdelt handling svarende til billedserierne.

Fabler og andre eventyrlige historier er efter min erfaring populære og elskede især blandt børn op til midten af skoleforløbet. De er yderst egnede til at indøve den del af sproget, der dækker almindelige hverdagshandlinger, karaktertræk og dyrenavne. Det er endvidere en god ide at bruge billedserier til at fastholde og raffinere genfortælling. Jeg tror dog ikke, at materialet vil vække interesse hos børn og unge over cirka tolv år, og der vil være grænser for, hvor lang undervisningstid fablerne kan bære i betragtning af det afgrænsede sprog, de kan stimulere.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
511 andre er allerede tilmeldt
Nyhed: Nyt fagligt netværk

NYHED! Vidste du, at du lige nu læser på Folkeskolens helt nye faglige netværk Dansk som andetsprog?

Tilmeld dig netværket og få en mail med ny faglig viden, forskning og erfaringsdeling.

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.