Debat

Sort skole – nej tværtimod

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Niels V. Skipper Petersen (Folkeskolen nummer 39) har læst sig til mit udspil om folkeskolen i overskriftsform. Tak for at jeg får lov at svare.

. Er den danske folkeskole ved at blive en b-uddannelse?

. Er folkeskolen begyndelsen på en videregående uddannelse?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

. Kan man højne fagligheden gennem et værdigrundlag udfærdiget i tæt samarbejde mellem kommune, skole og forældre?

. Trænger vi til en holdningsdebat om folkeskolerne?

. Skal vi give skoleledelsen mere tid til ledelse ved at hjælpe dem med nogle af de administrative opgaver?

. Skal lærerne efteruddannes uanset anciennitet?

. Skal lærerne fortrinsvis undervise i deres linjefag?

. Skal det kommunale tilsyn skærpes, og skal præstationsaftaler være en del af aftalegrundlaget fremover?

Jeg svarer ja til alle spørgsmålene, for ingen må forlade folkeskolen uden at kunne læse og regne.

Vi skal videreuddanne og træne vores lærere, så de matcher elevernes og forældrenes krav til læring, samtidig kan vi blive nødt til at sige pænt farvel til de lærere, der bare ikke gør det godt nok. Til gengæld vil jeg gerne honorere med resultatløn og videreuddannelse, hvis man lever op til resultatkravene.

Jeg tror på den anerkendende pædagogik og på at skabe vindere i folkeskolen - med ordnede forhold, med en konsekvent ledelse og en konsekvent indgriben over for ikke-acceptabel optræden.

Vi gør folkeskolen en bjørnetjeneste, hvis vi ikke politisk tør gå ind i en konstruktiv debat om fremtidens skole, hvor vi blandt andet kræver mere disciplin. Danmarks bedste folkeskole skabes ikke, uden at vi tør tage en seriøs debat. Det skylder vi næste generation og os selv.

Ole Roed Jakobsen har skrevet et længere indlæg om sine synspunkter i netdebatforummet om pædagogik på www.folkeskolen.dk