Anmeldelse

Ørehængeren

Vokalhæfter med cd

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Materialet træner på en overskuelig måde danske vokaler og prosodi. Det henvender sig til spor 1 trin c og latinske alfa og spor 2.

De tre hæfter er inddelt efter vokalgruppernes artikulationssted og stigende åbningsgrad. Vokallydene præsenteres på samme måde. Først introduceres og trænes vokallyden. Så arbejdes der med forskellen på den lange og korte vokallyd. I hvert afsnit om vokallyd er der en historie om familien Andersen, hvor vokallyden optræder i en kontekst. For eksempel om æ: Keld stjæler æbler og om ø: Sørens fødselsdag. Her arbejdes med både udtale og prosodi, her især tryk. Endelig er der opgaver med at skelne mellem vokallydene, lytteøvelser og diktat. De allersidste øvelser i hæfterne samler op på vokalerne og træner skelnen mellem alle hæftets vokallyde.

Lærervejledningen er prisværdig kort. Foruden at indeholde facitliste gennemgås materialets opbygning og dets simplificeringer i lydskrift og vokalrækker, og udeladelsen af stød begrundes.

Udtalen af sproget på cd'erne er nutidig og ligger tæt på almindeligt talesprog. For eksempel udtales blive som bli, ikke som ik, kan som ka og lide som li. Men udtalen er meget tydelig, for eksempel i skelneopgaverne med lange/korte vokaler. Opgaverne læses langsomt op, og nogle gentages.

Illustrationerne udgøres af tegninger af bogstaverne og nogle enkle personfigurer. De understøtter ikke forståelsen af tekstens indhold, hvis ord og temaer formodes kendt fra begyndermateriale på spor 1 og 2.

Materialet er systematisk og overskueligt og virker let tilgængeligt for både underviseren og eleverne. Man får arbejdet grundigt med vokallydene. Foruden den egentlige målgruppe vil også lærere i folkeskolen her kunne få inspiration til undervisningen af tosprogede.