Anmeldelse

Økologisk rygsæk

- om produkternes skjulte miljøbelastning

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi har brug for ikke mindre end fem ekstra planeter, hvis fremtidens otte-ni milliarder indbyggere alle skal kunne opretholde nuværende dansk levestandard. De fem skal levere råstoffer og fungere som Jordens affaldsdepoter.

Ingen tvivler længere på, at vi langt overskrider vort økologiske råderum. 20 procent af de mest resurseforbrugende lande anvender i øjeblikket 80 procent af klodens resurser, så den industrialiserede del af verden har ansvaret for at sikre en bedre balance. Hertil kan dette materiale om varernes skjulte miljøbelastning bruges, og elever på de ældste klassetrin vejledes trin for trin i at beregne resurseforbruget til produktion af dagligdags ting som mobiltelefon, højttaler, støvsuger, knallert, computer og boremaskine.

Elevhæftet fungerer som en håndbog, hvor begrebet økologisk rygsæk introduceres, og eleverne vejledes derefter i, hvordan ting omkring dem skilles ad for at blive undersøgt for deres bestanddele. En række tabeller og guider hjælper med til at identificere materialedelene, og endelig kan det enkelte produkts økologiske rygsæk beregnes. På den medfølgende cd er der ekstra stof til eleverne i form af guider, artikler og debatoplæg samt en omfattende lærervejledning med baggrundsinformationer.

"Økologisk rygsæk" kan anvendes i såvel faglige som tværfaglige sammenhænge og er oplagt som et fælles tema i naturfagsundervisningen. Det inspirerer til at overveje forbrug af hverdagens produkter - og lægger i høj grad op til tankerne bag FN-tiåret for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling.

Pak rygsækken ordentligt!