For 50 år siden

8. skoleår - Landsbyskolens løftestang

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Lærerforenings formand, førstelærer Niels Nielsen, udtaler om skolelovsforslaget:

»Der må skabes balance og fasthed i vort skolebillede. Det er meget uheldigt, at skolestruktur og undervisningspligt ikke falder sammen, dette giver muligheder for de store frafald i de ældste klasser, hvorved eleverne forlader skolen uden en afrundet og afsluttet undervisning til stor skade for deres senere uddannelse. Et obligatorisk 8. skoleår vil rette dette forhold op, samtidig vil realafdelingens indlemmelse i folkeskolen medvirke til at lette oprettelsen af realafdelinger ved landsbyskolen. Man må gå ud fra, at realafdelingen med hensyn til byggetilskud og tilskud til lærerlønninger samt andre udgifter vil gå ind under folkeskolens almindelige bestemmelser.

Danmark er snart det eneste land inden for vor kulturkreds, der har syvårig undervisningspligt. I en tid, hvor de internationale forbindelser er så levende, som de er, må vi sørge for at hævde vor kulturelle standard i forhold til de øvrige nationer«.

Folkeskolen nummer 35, september 1955