Anmeldelse

Guide til Danmarks bjerge

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Pinligt. At der skal en nordmand til for at beskrive vore danske højdepunkter. Egentlig begyndte det da også som en spøg, men gennem årene har forfatteren samlet på og specialiseret sig i samtlige danske bakkedrag på mere end 100 meter over havet. Først blev det til udgivelser på norsk, "Guide til det danske høyfjellet 1-3", og de er nu videreudviklet og samlet i denne spændende og flot illustrerede bog.

Her beskrives Jyske Ås, Svanninge Bakker, Vejrhøj, Rytterknægten - og så alle de for os danskere nærmest ukendte højder som Hohøj, Todbjerg, Lysnet, Mørkemosebjerg, Tranebjerg, Kongenshøj, Lerbjerg, Kulsbjerg og Bolsterbjerg. For 87 af dem gælder det, at både bakke og omegn er beskrevet på en spændende og læseværdig måde, så man indføres i natur, får faktuelle oplysninger og gode fortællinger om lokalhistorie. Og samtlige i alt 184 bakker i målgruppen er på grundlag af Kort- og Matrikelstyrelsens kort forsøgt samlet i en ikke tidligere set oversigt bag i bogen. Indtil videre er Møllehøj i Jylland med sine 170,86 meter landets højeste tinde.

Brug bogen til planlægning af lejrskoleturen, hvor danske udsigtspunkter ofte er lige så enestående og pædagogiske som norske fjeldtoppe til at forklare både kultur og natur i en region. Og sådanne danske oplevelser er også noget for folk med højdeskræk.

God tur til toppen af Danmark.