Anmeldelse

Musikteori 1

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Denne udgivelse er tænkt meget ambitiøs, idet den i undertitlen beskrives som en altomfattende grundkilde til musikalsk forståelse. Derfor må det være fair at vurdere den i forhold hertil. Lover forlag og forfatter mere, end de kan holde?

Med en forventning om at der vil komme en toer til uddybning af mange af begreberne, til at gøre forståelsen mere operativ og anvendelig, vil undertegnede svare: Forfatteren leverer varen. Bogen er let læselig og let forståelig, også i præsentationen af ellers svært tilgængelige emner. Her er tale om en altomfattende grundkilde i analytisk forstand!

Bemærkelsesværdig kort og præcist lykkes det Thomas Larsen at forklare og definere opbygningen af klaviaturet, nodesystemet, dur/mol-tonalitet, kirketonearter og harmonisering i generel forstand, ligesom form og udtryk i musikken, ledetoner og intervaller og begrebet rytmik forklares.

Forfatteren foreslår bogen anvendt dels som opslagsværk for undervisere, musikere og andre eksperter, dels som lærebog, læst fra ende til anden. I begge sammenhænge vil jeg vurdere den som særdeles anvendelig: Læst kronologisk præsenteres begreberne i fornuftig progression, og med det meget præcise register er det altid muligt at vende tilbage og repetere.

Bruges bogen som opslagsværk, er det nemt at slå op for at tjekke, hvad forskellen er på et lift og en synkope, på legato og fraseringsbuer, på largo og adagio, eller hvad man nu lige måtte have brug for at repetere. Den vil således være god at have ved hånden i forberedelsen af musiktimen.

Meget anvendelig udgivelse for musiklærere, lærerstuderende og måske for de ældste elever i skolen; valghold, musiklinjeelever i 10. klasse med flere.

Powered by Labrador CMS