Anmeldelse Skønlitteratur
0   231

Vanddråben

- og tre andre eventyr

Fakta<p>Forfatter: H.C. Andersen</p><br /><p>ISBN: 87-626-5221-4</p><br /><p>Illustrator: Charlotte Pardi, Dorte Karrebæk, Pia Thaulov og Lilian Brøgger</p><br /><p>229,50 kroner, 32 sider</p><br /><p>Gendigtet af Grete Borregaard</p><br /><p>Forlag: Forlaget Carlsen</p>

H.C. Andersen var nysgerrig og havde appetit på det, der rørte sig omkring ham i kunst, natur og videnskab. Han var ved sine fulde fem, idet han brugte alle sine sanser. Og han kunne give sine sansninger mæle.

Artiklen fortsætter under banneret

Disse egenskaber har fået Danmarks Naturfredningsforening til med støtte fra Undervisningsministeriet at skabe et virtuelt undervisningsprojekt for de seks-tiårige elever, og det kan findes på www.kriblekrable.dk, og til i samarbejde med Carlsens Forlag at udgive den foreliggende H.C. Andersen-bog om vanddråben ("Vanddråben"), om snegle og skræpper ("Den lykkelige familie"), om myrer og bladlus ("De små grønne") og om ærter ("Fem fra en ærtebælg").

Bogen henvender sig til samme aldersgruppe.

For at gøre den egnet til selvlæsning har Grete Borregaard bearbejdet Andersens tekster, og man må lade hende, at det er lykkedes at gøre historierne læsbare og samtidig bevare stemningen og tonen fra de fire fortællinger. Alligevel skylder man eleverne at lade dem høre originalerne læst højt, fordi de altså lige har et gear mere. Men det skulle også sagtens kunne lykkes, især nu hvor eleverne har en solid forforståelse.

Det er ikke så underligt, at Danmarks Naturfredningsforening har valgt at dyrke Andersen på denne måde, for hans nysgerrighed, sansning og registrering af naturen er grundlaget for al science-undervisning. Og netop Andersens måde at give sine opdagelser mæle på viser, at natur/teknik ikke alene er et science-fag, men også kan være et af skolens væsentligste sprogproducerende fag.

Derfor er der grund til at hilse denne udgivelse velkommen: Fire af Andersens mindre kendte eventyr kommer til elevernes kendskab, og de kan med rette spørge, hvorfor disse eventyr ikke har haft større bevågenhed. Fire af Danmarks stærkeste illustratorkvinder har gjort tilgangen til eventyrene både appetitvækkende og nysgerrighedsæggende. Og endelig er hvert eventyr suppleret med et fakta-afsnit, som placerer nysgerrigheden lige midt i substansen.

Det er blevet en fornem bog, der må kunne få det til at kriblekrable i sjælen på ethvert barn mellem seks og ti år for at komme i gang med at undersøge omgivelserne og for at give opdagelserne mæle.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.274 andre er allerede tilmeldt