Anmeldelse

Stjernehimlen

- over Danmark

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I de klare nætter i foråret 1987 satte en fotograf sig for at lave en diasserie om stjernehimlen over Mors. En bearbejdning og overførsel til cd-rom har nu resulteret i et produkt, som ikke er fremmed for nutidens audiovisuelle midler. Serien findes i to udgaver, en med og en uden en oplæst tekst.

Der indledes med nogle lånte konstruerede billeder af Mælkevejen og solens planetsystem, og på en række billeder af et stjernekort vises de stadige ændringer på stjernehimlen, som i virkeligheden skyldes jordens rotation og kredsen omkring solen.

Derefter følger det egentlige, og det vil sige de mest markante stjernebilleder. I nogle tilfælde vises blot en enkelt optagelse, i andre en hel række, hvor der kan være anbragt streger mellem hovedstjernerne for at tydeliggøre stjernebilledet, hvor specielle stjerner kan være indkredset, eller hvor en langtidsoptagelse kan have fremhævet stjernernes farver.

I alt omfatter serien 67 billeder, som i betragtning af den forløbne tid siden optagelsen må siges at være af fin kvalitet.

I natur/teknik og fysik/kemi kan serien eller dele af den anvendes på ethvert klassetrin efter det formål, der er med undervisningen.