Debat

Igen noget galt med pensionen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Statspensionisternes overenskomst gav fra 1. april pensionisterne en lønforhøjelse på i alt 2,75 procent.

For mit vedkommende udmøntede det sig til 419,86 kroner betalt af staten.

Men en del af min pension svarende til et løntrin betales af kommunen som supplerende pension, og her er pensionen den 1. april faldet med 24 procent. Det svarer til en nedgang i denne løndel på 213,99 kroner.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Samlet set har jeg derfor kun fået en stigning på 205,87 kroner eller 1,268 procent.

Den forventede lønstigning er altså blevet mere end halveret.

Danmarks Lærerforening har gjort meget ud af at fortælle os pensionister, hvor meget overenskomsten har givet denne gang, men ikke et ord om, at der samtidig blev taget af pensionen andetsteds. Havde det ikke været reel snak?

Noget må være gået hen over hovedet på DLF. Hvis ikke, hvordan kan man så stiltiende anerkende en lønnedgang på 24 procent?

Det er helt galt, og det må selvfølgelig straks ændres. Ikke?

Svar

Du har været ansat i en kommune i Københavns Amt. Under ansættelsen havde du et tillæg, som ved pensioneringen indgik i pensionen, således at din pension beregnes på baggrund af et kommunalt løntrin, der ligger et trin over det skalatrin, du får statstjenestemandspension fra.

Forskellen på din statstjenestemandspension og pensionen beregnet fra dit løntrin i kommunen betales af kommunen. Hvis reguleringen af statstjenestemandspensionen er højere end reguleringen af den kommunale pension, vil den supplerende pension blive mindre, og hvis det omvendte sker, vil den blive højere.

Hvis du var pensioneret i 2002, oplevede du en forhøjelse af den supplerende pension fra kommunen, da de kommunale pensioner steg med et ekstra procentpoint. Dette ekstra procentpoint er nu også aftalt og gennemført på statens område, så der med tre års forsinkelse er opnået balance.

De kommunale pensioner skal stige med 1,52 procent per 1. april 2005. På grund af uenighed mellem parterne er det ikke sket endnu. Når enighed om aftalens udmøntning er opnået, vil den kommunale supplerende pension stige med cirka 1,52 procent med tilbagevirkende kraft til 1. april 2005.

Troels Østergaard, DLFs faglige kontor