Anmeldelse Dansk
0   109

Frøkener og fattigfolk

Kugler til kanonen

Fakta<p>Forfatter: Lisbet Kongsted, Anne-Mette Hermansen og Sten Østengaard</p><br /><p>ISBN: 87-7988-206-4</p><br /><p>145 kroner, 72 sider</p><br /><p>Vejledning og kommentarer: 30 sider, 142,50 kroner </p><br /><p>Fri adgang til Scoops elektroniske værktøjskasse: www.scoop.mb.dk</p><br /><p>Serie: Scoop 8</p><br /><p>Forlag: Forlag Malling Beck</p>

Den litterære kanondebat og dermed kanonudvalgets anbefaling af de betydeligste forfattere har givet forlagene påskud til nye udgivelser. Forlag Malling Beck følger trop med "Scoop"-serien, hvor "Scoop 8" har titlen Frøkener og fattigfolk Kugler til kanonen og rummer tekster og billeder af det såkaldte moderne gennembruds forfattere og kunstnere. Forfatterne er Henrik Pontoppidan og Herman Bang, og malerne er blandt andre Johannes Larsen, Christian Krohg, Michael Ancher og P.S. Krøyer. Det skal blive spændende at se, om netop de kunstmalere vil indgå i kulturminister Brian Mikkelsens kommende kanon for billedkunst. I den 30 sider lange lærervejledning skriver udgiverne: I 'Scoop 8' har billederne den åbenlyse funktion, at de er med til at tegne tiden. Mange af dem er desuden hovedværker i dansk kunst og er på den måde også kanoniserede. I en forlagsmeddelelse varsles, at de kommende "Scoop"-numre vil rumme tekster af kanonforfattere som Johannes V. Jensen, Martin Andersen Nexø, N.F.S. Grundtvig og Steen St. Blicher.

"Scoop 8" sætter fokus på den såkaldte sædelighedsfejde og hele den moraldebat, som Georg Brandes satte i værk. Det er en pædagogisk pointe, at tekster fra datiden bringes i perspektiv i lyset af tekster fra nutiden. Herman Bangs Frøkenen (1883) sammenlignes eksempelvis med Naja Marie Aidts Omstændigheder (1995). De prostitueredes sociale og juridiske vilkår illustreres af Christian Krohgs velkendte maleri Albertine (1884), og fødslen i dølgsmål illustreres af Erik Henningsens maleri Barnemordet (1886). Sædelighedsproblematikken sættes yderligere i perspektiv ved Dansk Kvindesamfunds krav om det sædelige lighedskrav. I forbindelse med opgaveformuleringerne oplyser bogen om relevante link til hjemmesider.

"Scoop"-serien betoner den faglige tilgang til tekstarbejdet både i bøgerne og ved henvisning til "Scoop"s elektroniske værktøjskasse på www.scoop.mb.dk

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.235 andre er allerede tilmeldt