Anmeldelse

Gamle dage / Kulturarv

- om kulturarv, fortidsminder og historie / - om fortidsminder, historie og gamle dage

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Undervisningsavisen" udsendes af Politiken og Gyldendal. Der er indtil nu udkommet hen ved 20 publikationer med meget forskellige temaer. Denne gang er der udkommet to temaaviser, hvor temaerne så at sige er indlejret i hinanden, nemlig "Gamle dage - om kulturarv, fortidsminder og historie" og "Kulturarv - om fortidsminder, historie og gamle dage". Derfor anmeldes de to temaaviser under ét. Ifølge udgiverne er den første temaavis henvendt til 5.-7. klasse og den anden til 8.-10. klasse. Hvis vi ser bort fra faghæftet, så kan begge aviser læses på alle klassetrinnene. De enkelte artikler er letlæselige, og opsætningen er umiddelbart fængende.

Den første artikel i begge aviser fortæller, hvor bredt begrebet kulturarv er, og hvorfor det er vigtigt at hæge om kulturarven. De to forfattere er helt enige i substansen. Kulturarv er en rejse gennem tiden, og tiden er ikke kun en fjern fortid; det drejer sig om tid helt op til i dag: Kulturarv er så at sige alting! Vi producerer hele tiden kulturarv. Vi producerer hele tiden noget, som vore efterkommere skal tage stilling til en dag. Men ikke alt regnes for at være lige værdigt til at være kulturarv. Vi må sortere lidt i alle de her ting, ligesom man gør i kunst og kultur. Man kan sige, at kulturarv også er fortidsminder, siger direktør Steen Hvass fra Kulturarvstyrelsen.

"Gamle dage" rummer blandt andet en indsigtsfuld artikel om jættestuer, der betegnes som Danmarks svar på de ægyptiske pyramider. Desuden en artikel om Kalø Slotsruin og Hærvejen. Endvidere kommer læseren på to byvandringer, nemlig i landsbyen Marslev på Fyn og købstaden Haderslev. "Kulturarv" spænder over flere tusinde år fra det 2.000 år gamle moselig af Grauballemanden over Silkeborg Papirfabriks 156-årige historie til arkitekt Arne Jacobsens tankstation fra 1937.

Jeg skal endelig gøre opmærksom på, at der på adressen www.undervisningsavisen.dk er forslag til opgaver og aktiviteter til de to temaer.