Debat

Test din viden om folkeskolen

Læserne får her mulighed for at teste deres viden om skolen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Test og kontrol bliver gang på gang fremhævet i debatten om at forbedre skolen. Jeg vil gerne give Folkeskolens læsere mulighed for at teste deres viden om skolen. Læs nedenstående udsagn, sæt kryds i rigtigt eller forkert, og læs efterfølgende svaret nedenunder (nu ikke noget med at snyde og læse svarene først!)

1) Op til 20 procent af eleverne har et så dårligt fagligt standpunkt, at de aldrig kommer i gang med en uddannelse.

Rigtigt Forkert

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

2) Folkeskolen er verdens dyreste grundskole.

Rigtigt Forkert

3) Folkeskolens fokus på elevernes personlige alsidige udvikling medfører, at vi i Danmark ikke har nogen elite specielt på det naturvidenskabelige område.

Rigtigt Forkert

4) Forskningen viser at obligatoriske nationale test vil styrke det faglige niveau i folkeskolen.

Rigtigt Forkert

Svar:

1) Forkert. Socialforskningsinstituttet har fulgt eleverne fra Pisa 2000. Tre år efter var cirka 20 procent af de dårligste læsere (under niveau 1 og niveau 1) ikke kommet i gang med en uddannelse. Da grupperne udgør omkring 17 procent af den samlede elevgruppe, betyder det, at eleverne, der ikke er kommet i gang med en uddannelse på grund af deres faglige niveau, udgør omkring 3,4 procent af elevgruppen.

2) Forkert. Ifølge OECDs tal er folkeskolen den femtedyreste. Tallene er i øvrigt vanskelige at sammenligne. I Danmark har vi eksempelvis generelt et højt lønniveau, arbejdsmarkedspensionen på knap 18 procent er en del af lønudgiften, og i Danmark suppleres de offentlige omkostninger ikke med brugerbetaling, som det sker i en række andre lande.

3) Forkert. Danske ingeniører er eftertragtede i hele verden. Der er mange eksempler på, at danske studerende, der vælger at afslutte deres uddannelse i udlandet, opnår topkarakterer.

4) Forkert. I den seneste Pisa-rapport står der, at der ikke er belæg for, at nationale test vil styrke skolen. Lande med omfattende testsystem som England klarer sig ikke specielt godt i sammenligningerne, mens Finland, der ofte fremhæves, ikke har obligatoriske nationale test.

Vi skal hele tiden vurdere, hvordan vi gør folkeskolen bedre, og gennemføre initiativer, der forbedrer skolens undervisning, men handler vi på baggrund af myter uden hold i virkeligheden, er der alvorlig risiko for, at vi gennemfører de forkerte ændringer.

Anders Bondo Christensen er formand for DLF