Anmeldelse

Besættelse

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En bog, der vil meget og delvis lykkes i sin belysning af besættelsestidens sammensathed. Jesper er søn af en overbevist nazist, hans ældre bror har meldt sig som frivillig soldat på østfronten og kæmper nu i Frikorps Danmark for Hitlers sag i Rusland. Da Jesper var ganske lille, døde hans mor. For at undgå tiltagende chikanerier på grund af samarbejdet med besættelsesmagten er far med søn for nylig flyttet fra København til provinsen. Faderen er som maskinarbejder ansat på det stedlige skibsværft, og Jesper har sit besvær med at finde sig til rette på den ny skole. Han beundrer storebroderens heroiske indsats i kampen mod "de kommunistiske horder", men hans holdning til nazismen og faderen ændres ganske, da han opdager en mængde breve fra Rusland, som storebror Ole har rådet faderen til at gemme for Jesper. De handler om krigens konstante gru og de nedværdigende forhold, soldaterne lever under. Jesper føler sig svigtet, mister sine illusioner og søger desperat optagelse i den modstandsgruppe, to af klassekammeraterne er tilknyttet som hjælpere. Omsider accepteres Jesper i gruppen og ivrer for dristige operationer. Da der kommer meddelelse om Oles død ved fronten, dropper Jesper al forsigtighed og vil på egen hånd gennemføre den sprængning af et tysk krigsskib, som modstandsgruppen netop har måttet opgive. På trods af al sandsynlighed lykkes drengens aktion, og han undslipper mirakuløst sine forfølgere.

Det spændte forhold i hjemmet og på skolen er udmærket skildret. Indholdsmæssigt er de breve, Ole har sendt fra fronten, overbevisende, men sprogligt er de det ikke. Forfatteren holder dem nemlig i en blank normalprosa, man mærker ikke soldatens desperation og oprevethed i brevene. Initiativet til bogen er fint, udførelsen blandet. Historien er spændende og vedkommende. Velegnet for de ældste klassetrin.

Powered by Labrador CMS