Anmeldelse Skønlitteratur
0   135

Besættelse

Fakta<p>Forfatter: Benni Bødker</p><br /><p>ISBN: 87-626-0171-7</p><br /><p>199,50 kroner, 227 sider</p><br /><p>Forlag: Forlaget Carlsen</p>

En bog, der vil meget og delvis lykkes i sin belysning af besættelsestidens sammensathed. Jesper er søn af en overbevist nazist, hans ældre bror har meldt sig som frivillig soldat på østfronten og kæmper nu i Frikorps Danmark for Hitlers sag i Rusland. Da Jesper var ganske lille, døde hans mor. For at undgå tiltagende chikanerier på grund af samarbejdet med besættelsesmagten er far med søn for nylig flyttet fra København til provinsen. Faderen er som maskinarbejder ansat på det stedlige skibsværft, og Jesper har sit besvær med at finde sig til rette på den ny skole. Han beundrer storebroderens heroiske indsats i kampen mod "de kommunistiske horder", men hans holdning til nazismen og faderen ændres ganske, da han opdager en mængde breve fra Rusland, som storebror Ole har rådet faderen til at gemme for Jesper. De handler om krigens konstante gru og de nedværdigende forhold, soldaterne lever under. Jesper føler sig svigtet, mister sine illusioner og søger desperat optagelse i den modstandsgruppe, to af klassekammeraterne er tilknyttet som hjælpere. Omsider accepteres Jesper i gruppen og ivrer for dristige operationer. Da der kommer meddelelse om Oles død ved fronten, dropper Jesper al forsigtighed og vil på egen hånd gennemføre den sprængning af et tysk krigsskib, som modstandsgruppen netop har måttet opgive. På trods af al sandsynlighed lykkes drengens aktion, og han undslipper mirakuløst sine forfølgere.

Artiklen fortsætter under banneret

Det spændte forhold i hjemmet og på skolen er udmærket skildret. Indholdsmæssigt er de breve, Ole har sendt fra fronten, overbevisende, men sprogligt er de det ikke. Forfatteren holder dem nemlig i en blank normalprosa, man mærker ikke soldatens desperation og oprevethed i brevene. Initiativet til bogen er fint, udførelsen blandet. Historien er spændende og vedkommende. Velegnet for de ældste klassetrin.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.234 andre er allerede tilmeldt